Germania înăsprește măsurile antiCovid, după ce Merkel a stat 7 ore în şedinţă cu premierii de land. Şcolile, motiv de dispută

Germania înăsprește măsurile antiCovid, după ce Merkel a stat 7 ore în şedinţă cu premierii de land. Şcolile, motiv de dispută

Restricțiile impuse în noiembrie se prelungesc, contactele sociale se reduc și mai drastic. Astfel vor cancelarul Merkel și premierii de land să stopeze al doilea val al pandemiei.

De Crăciun se vor face, însă, excepții.

Gâsca în cuptor, cadourile sub brad, bunicii la masă. Aceasta este forma ideală de petrecere a zilelor de Crăciun pentru multe familii germane. Sărbătorirea în acest fel a Crăciunului ar urma să fie posibilă și anul acesta, în ciuda pandemiei de coronavirus.

Cum va arăta Crăciunul în Germania: Petreceri cu cel mult 10 persoane. Barurile şi restaurantele sunt închise

La această concluzie au ajuns cancelarul Angela Merkel și premierii celor 16 landuri germane la videoconferința lor de șapte ore de miercuri.

Potrivit deciziei lor, în perioada sărbătorilor de iarnă sunt permise reuniuni de până la 10 persoane din diferite familii - copiii cu vârste până la 14 ani nefiind incluși în acest calcul.

Cancelarul Merkel nu a alimentat, însă, după consultări bucuria săptămânilor premergătoare Crăciunului: "Situația nu ne permite din păcate să anulăm restricțiile impuse în noiembrie."

Restaurantele, barurile rămân închise, activitățile sportive și culturale sunt întrerupte, la fel ca și găzduirea de turiști în hoteluri. Măsurile se aplică, deocamdată, până pe 20 decembrie. Este însă probabilă o prelungire a lor, a declarat Merkel, "dacă nu se va înregistra cumva un recul neașteptat al numărului de noi cazuri de coronavirus."

ADVERTISING

De la bugetul federal vor fi achitate în continuare, parțial, despăgubiri pentru pierderile suferite în lockdown de agenții economici afectați.

Cum își sprijină Germania companiile și liber profesioniștii afectați de pandemie: Ajutoare de 22 de miliarde de euro la începutul lui 2021

"Lockdown-ul prelungit și înăsprit"

Limitarea contactelor sociale va fi, de asemenea, înăsprită, a anunțat Merkel: este permisă doar întâlnirea a maximum cinci persoane din două familii diferite.

În plus, în regiunile cu peste 200 de noi cazuri de coronavirus la 100.000 de locuitori în interval de o săptămână ar urma să fie luate măsuri suplimentare de reducere a contactelor, dar acestea sunt lăsate la latitudinea landurilor.

"Situația rămâne foarte, foarte serioasă", a declarat și premierul Bavariei, Markus Söder, care a prezentat măsurile alături de primarul general al Berlinului, Michael Müller.

"Succesul restricțiilor de până acum nu a fost pe măsura așteptărilor. Din cauză că acest lockdown nu a fost la fel de dur ca în alte părți. Crește numărul deceselor."

În Germania au fost puse marţi 410 decese pe seama Covid - un nou record. "Este vorba de soarta unor familii. De aceea, este important să prelungim și să intensificăm restricțiile mai blânde de până acum", a spus Söder.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Revelionul cu prietenii?

Măsurile adoptate miercuri ar urma să fie impuse acum de fiecare land în parte prin ordonanțe, având în vedere că landurile federale sunt responsabile cu aplicarea legii de protecție față de infecții.

Potrivit noii legi amintite, adoptate săptămâna trecută de Legislativ, regiunile germane trebuie să-și motiveze deciziile și să țină cont de implicațiile lor socio-economice. În plus, reglementările sunt valabile doar patru săptămâni și trebuie ulterior prelungite.

Experiențele de până acum arată, însă, că fiecare șef de guvern regional aplică altfel măsurile convenite la consultările cu Angela Merkel. Unele nici nu sunt implementate.

De exemplu, în cel mai populat land Renania de Nord-Vestfalia, ar fi posibilă din punct de vedere legal, fără probleme, o masă de Crăciun în grup numeros, cu prietenii și familia.

La polul opus, în Bavaria, restricțiile de contact sunt valabile şi pentru locuințele private. Nu se știe încă dacă va fi permisă petrecerea Revelionului alături de prieteni. Cel puțin artificiile nu vor fi interzise la modul general, doar în locurile aglomerate ele nu vor fi permise.

ADVERTISING

Germania a amânat un lockdown dur, dar Merkel spune că situaţia e foarte gravă. Răspândirea Covid în Berlin pune probleme

Dispută în cazul școlilor

Cum să se procedeze cu școlile?

Pe această temă s-au confruntat ore în șir cancelarul Merkel și premierii de landuri. Să se permită mai departe desfășurarea normală a cursurilor chiar și în cazul creșterii în continuare a numărului de noi infectări?

Premierul creștin-social bavarez, Markus Söder, a cerut ca în regiunile unde există cazuri foarte multe să se adopte anumite restricții. Nu s-a ajuns totuşi la un acord între guvernul central și cele regionale pe acest subiect, pentru că anumiți premieri de land nu cred că școlile ar contribui prea mult la extinderea pandemiei.

Pentru a reduce pericolul de contaminare, vacanța de iarnă va începe anul acesta deja din 19 decembrie. Va fi ca un fel de mini-carantină neoficială înaintea reuniunilor extinse în familie de Crăciun.

Mai puțini clienți în supermarket

În marile supermarketuri va fi limitat numărul de clienți aflați simultan la cumpărături.

În magazinele cu suprafață de la 800 de metri pătrați în sus, va fi admis doar un client la 20 de metri pătrați. Până acum, erau 10 metri pătrați de client, regulă care se aplică mai departe în magazinele mai mici.

Drept "exagerată" consideră această restricționare a comerțului cu amănuntul liderul liberal-democraților Christian Lindner. Partidele de opoziție FDP și AfD au criticat până acum cel mai dur măsurile anti-coronavirus din Germania.

Lindner este de părere că "trebuie să-i protejăm mai puternic pe cei mai amenințați de o eventuală evoluție gravă a bolii".

În locul actualelor restricții, el propune să fie livrate măști, teste rapide și vouchere de taxi persoanelor din categoriile de risc, cărora să le fie rezervate și anumite ore în care să poată merge la cumpărături.

"Astfel s-ar putea asigura o desfășurare normală a vieții economice în condiții speciale, cu respectarea distanțării și a normelor de igienă", a arătat Lindner.

Majoritatea populației sprijină măsurile

Sondajele arată că majoritatea cetățenilor sprijină măsurile guvernanților. 57% dintre cei chestionați cred că statul are dreptate să restricționeze numărul celor prezenți la o petrecere de Crăciun. Este concluzia unui sondaj efectuat de institutul Civey.

În cazul celor cu vârste peste 65 de ani, susținerea este chiar de două treimi. Persoanele în vârstă sunt mult mai des afectate de o evoluţie gravă a COVID-19 în comparație cu cele mai tinere.

Oamenii de știință au în continuare păreri diferite privind răspunsul potrivit la actuala situație. Virologul hamburghez Jonas Schmidt-Chanasit a declarat la Bayerischer Rundfunk că măsurile actuale - distanțare, măști de protecție, respectarea normelor de igienă și folosirea aplicației de avertizare - ar fi de fapt suficiente. Doar trebuie aplicate consecvent și totul ar depinde de cooperarea populației.

O parte a populației nu doar respinge măsurile anticoronavirus, ci neagă chiar existența pericolelor provocate de epidemie. Așa-numita mișcare "Querdenker" atrage tot mai mulți adepți, răspândește tot mai multe teorii ale conspirației și se radicalizează parțial.

Măcar în perioada Crăciunului se va potoli probabil această dezbatere, în timp ce bunicii cu măști pe față vor fredona încet, alături de nepoți, lângă brad, colindul tradiţional din seara de Ajun "Stille Nacht". Dar disputa se va reaprinde cu siguranță în ianuarie, dacă numărul de noi infectări își va continua traiectoria ascendentă.

Germania trebuie să se pregătească pentru 4-5 luni de restricţii severe pentru oprirea Covid, avertizează ministrul Economiei

Peter Hille


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇