Germania a făcut primul pas în modificarea Constituției, pentru a permite investiții militare masive

Germania a făcut primul pas în modificarea Constituției, pentru a permite investiții militare masive

Parlamentul Germaniei a aprobat vineri modificarea Constituţiei, deschizând calea unor cheltuieli de 100 de miliarde de euro pentru apărare, informează dpa, citată de Agerpres.

Modificarea Constituţiei permite finanţarea armatei din împrumuturi, în contextul în care datoria publică este în mod normal limitată prin legea fundamentală.

Amendamentul propus a întrunit majoritatea necesară de două treimi în Bundestag, camera inferioară a legislativului federal, după ce coaliţia guvernamentală de centru-stânga a ajuns la un acord cu opoziţia conservatoare. O majoritate similară este necesară şi în camera superioară.

ADVERTISING

Amintim că pe 30 mai cancelarul Olaf Scholz a anunțat un plan de 100 de miliarde de euro prin care Germania își va moderniza toate ramurile militare: avioane, nave, submarine și armament. Însă momentan acest plan a fost blocat în Bundestag, camera inferioară a Parlamentului german.

Suplimentarea bugetului militar necesită modificarea Constituţiei Germaniei, această cheie de siguranță fiind stabilită tocmai având în vedere trecutul nazist. Însă invazia Rusiei în Ucraina și amenințările continue la adresa restului lumii au impus măsuri excepționale.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Moscova a reacționat agresiv după ce Germania a anunțat investiții istorice în armată.

Replica a venit prin Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova, care a ținut să amintească Germaniei de trecutul său nazist.

„Percepem declaraţiile cancelarului german ca fiind o nouă confirmare că Berlinul a lansat o cursă de remilitarizare accelerată a ţării. Oare cum se va încheia acest lucru? Se ştie din istorie...", a declarat ea, referindu-se la Germania nazistă și rolul sau în cel de-Al Doilea Război Mondial.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇