Fostul ministru chinez al justiției a recunoscut că a luat mită de milioane de euro

Fostul ministru chinez al justiției a recunoscut că a luat mită de milioane de euro
Foto: Hepta.ro

Fostul ministru chinez al justiției, Fu Zhenghua, a recunoscut în fața unei instanțe că a luat mită în valoare de peste 17 milioane de euro, potrivit Reuters.

Fu Zhenghua, care a adoptat o linie dură în ceea ce privește aplicarea legii, a recunoscut că a acceptat mită în valoare totală de peste 117 milioane de yuani (17,3 milioane de dolari), a anunțat joi un tribunal chinez.

Procesul lui Fu Zhenghua, în vârstă de 67 de ani, a început joi la Tribunalul Popular Intermediar din Changchun, în provincia Jilin din nord-estul țării, la mai mult de trei luni după ce fostul oficial a fost arestat sub suspiciunea că a acceptat mită și că a „folosit legea în interes personal".

ADVERTISING

Fu a recunoscut ceea ce a făcut și și-a exprimat remușcările, a precizat tribunalul într-o declarație.

Arestarea și procesul lui Fu, cândva o stea în ascensiune în domeniul aplicării legii, a urmat unei anchete lansate anul trecut de către cel mai important organism de supraveghere anti-corupție din China, Comisia Centrală pentru Inspecția Disciplinară.

Fu a fost dat afară din Partidul Comunist Chinez și din funcțiile publice pentru încălcarea disciplinei și a regulilor de partid, a relatat în martie agenția de știri Xinhua.

ADVERTISING

În timpul procesului, Fu a mai fost acuzat de procurorii de stat că, între 2014 și 2015, în calitate de director al Biroului de securitate publică din Beijing, și-a folosit autoritatea pentru a ascunde indicii despre presupuse infracțiuni comise de fratele său, a declarat instanța, deși nu au fost oferite alte detalii.

La finalul procesului, instanța a anunțat o pauză și pronunțarea sentinței la o dată ulterioară.

Președintele Xi Jinping a început în 2020 o campanie de epurare a aparatului de securitate internă al Chinei, încercând să se asigure că poliția, procurorii și judecătorii sunt „absolut loiali, absolut puri și absolut de încredere".

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇