Forțat de greva națională, Netanyahu ia o pauză și amână procesul de adoptare a contestatei reforme a Justiției

Forțat de greva națională, Netanyahu ia o pauză și amână procesul de adoptare a contestatei reforme a Justiției

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a anunţat luni seară, pe fondul protestelor masive, amânarea planului controversat de reformare a sistemului judiciar, argumentând că vrea evitarea unei crize sociale extreme.

Benjamin Netanyahu a declarat că este conştient de tensiunile din societate, pe care le-a atribuit unei „minorităţi extremiste” care vrea „scinderea Israelului”.

Premierul israelian s-a declarat îngrijorat de numărul din ce în ce mai mare de persoane care au refuzat îndeplinirea obligaţiilor stagiului militar în semn de protest faţă de planul reformelor judiciare.

ADVERTISING

"Dat fiind că există opţiunea evitării izbucnirii unui război civil prin lansarea dialogului, am decis să acord timp dialogului. Am luat această decizie din responsabilitate naţională", a afirmat Benjamin Netayahu, potrivit cotidianului Times of Israel.

Premierul israelian a decis suspendarea procedurilor de adoptare a reformelor judiciare până la următoarea sesiune a Knessetului, Parlamentul Israelului.

Într-un mesaj către naţiune transmis după consultări politice cu unii dintre partenerii din coaliţia aflată la putere, Netanyahu a anunţat că adoptarea definitivă a diferitelor proiecte de lege privind reforma a fost amânată pentru următoarea sesiune parlamentară, care urmează să se deschidă după Paştele Evreiesc (5-13 aprilie).

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Netanyahu a reafirmat că "cei mai mulţi" dintre liderii coaliţiei guvernamentale menţin susţinerea pentru reforma Justiţiei şi s-a declarat încrezător că procedurile vor fi definitivate la un moment dat.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a anunţat luni o "pauză" în procesul de adoptare a reformei justiţiei, examinată în parlament şi contestată în stradă de aproape trei luni, relatează AFP.

El cedează astfel parţial în faţa cererilor opozanţilor.

Oponenţii acestui plan de a înăspri controlul Parlamentului asupra proceselor judiciare au atras atenţia că acesta reprezintă o ameninţare pentru democraţie şi au mobilizat proteste ample împotriva sa.

ADVERTISING

O mulţime uriaşă, estimată la 80.000 de manifestanţi, conform media israeliene, s-a adunat luni după-amiază în jurul Parlamentului la Ierusalim pentru a manifesta împotriva reformei.

Cel mai mare sindicat din ţară a făcut apel luni la grevă generală, în mare parte respectată în sectorul public, dar şi în companii private, fapt extrem de rar.

După anunţul serii, cea mai importantă centrală sindicală - Histadrut - a anunţat imediat încetarea grevei generale.

Vezi analiza Spot la cald pe acest subiect fierbinte Ce se întâmplă în Israel nu mai e atât de simplu: unde și cât mai poate da înapoi Netanyahu


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇