Evacuarea civililor din Mariupol a eșuat din nou, anunță Crucea Roșie. Rușii și ucrainenii dau iar vina unii pe alții

Evacuarea civililor din Mariupol a eșuat din nou, anunță Crucea Roșie. Rușii și ucrainenii dau iar vina unii pe alții

Tragedia umanitară continuă, duminică, în Mariupol, unde evacuarea civililor a eșuat pentru a doua oară consecutiv.

Aproximativ 200.000 de oameni așteaptă să fie evacuați, dar se pare că cele două părți nu au reușit să ajungă la un acord comun nici ieri, nici azi.

Crucea Roșie anunță că motivul este continuarea luptelor în oraș. Autoritățile locale dau vina pe forțele armate ruse, care nu ar fi vrut să înceteze focul, transmite The Guardian. În schimb, un oficial al administrației separatiste din Donețk, citat de Interfax, acuză forțele ucrainene că nu au respectat încetarea temporară a focului.

ADVERTISING

„În ciuda scenelor devastatoare ale suferinței umane din Mariupol, a doua încercare de evacuare a celor aproximativ 200.000 de persoane a fost suspendată și azi. Acest lucru subliniază absența unui acord detaliat și funcțional între cele două părți aflate în conflict.

Echipele noastre reușiseră să deschidă rutele de evacuare, dar focul a fost reluat. Așadar, echipele noastre vor rămâne în Mariupol și sunt pregătite să ajute facilitarea încercărilor viitoare ca cele două părți să ajungă la un acord detaliat, pe care fiecare să îl respecte și să-l implementeze”, a transmis Crucea Roșie într-un comunicat.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Urmăreşte LIVE TEXT evenimentele din Ucraina în a 11-a zi de război

Amintim că încetarea temporară a focului a fost anunţată în Mariupol între orele 10.00 şi 21.00, ora locală. Civilii ar fi trebuit să părăsească oraşul pe o rută convenită începând cu ora 12.00.

Armistițiul a eșuat și ieri

Prima încercare de armistițiu s-a soldat ieri tot cu un eșec. Ministrul Apărării rus a anunțat că trupele ruse vor înceta focul sâmbătă între orele 09:00 - 16:00, pentru a permite formarea de „coridoare umanitare" prin care să fie evacuaţi civili din oraşele ucrainene Mariupol şi Volnovaha. Evacuarea civililor urma să înceapă la ora 11:00.

ADVERTISING

Doar că la scurt timp după intrarea în vigoare a armistițiului, autoritățile locale ucrainene din Mariupol au anunțat că rușii nu respectă acordul. Bombardamentul asupra orașului a continuat și nici drumul pe coridorul de evacuare a civililor nu este sigur.

De cealaltă parte, ministerul rus al Apărării a spus că nimeni nu a folosit sâmbătă cele două coridoare umanitare create în apropierea oraşelor ucrainene Mariupol şi Volnovaha şi a acuzat că "naţionalişti" ucraineni au împiedicat civilii să plece. Ba chiar ministerul a declarat că forţele ruseşti au fost atacate, după ce au creat coridoarele umanitare.

Mariupol este un port strategic ucrainean, încercuit de forţele ruse şi aliaţii lor, iar de câteva zile oamenii nu mai au hrană, curent, căldură și apă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇