Europarlamentare 2024, Italia: Meloni își consolidează poziția și devine un lider european tot mai puternic

Europarlamentare 2024, <span style="color:#990000;">Italia:</span> Meloni își consolidează poziția și devine un lider european tot mai puternic

Partidul ultraconservator al premierului Giorgia Meloni, Fraţii Italiei, a obţinut cele mai multe voturi la alegerile europarlamentare din acest weekend, potrivit sondajelor la ieşirea de la urne, confirmându-şi statutul de cel mai popular partid din Italia.

Exit-poll-ul pentru televiziunea de stat RAI arată că Fraţii Italiei a obţinut între 26-30% din voturi, pe locul al doilea situându-se Partidul Democrat (PD), de opoziţie, de orientare centru-stânga, cu 21-25% din voturi, relatează Reuters, citată de News.ro.

Celălalt partid principal de opoziţie, Mişcarea 5 Stele, este cotat cu 10-14% din voturi, în timp ce Forza Italia, fondată de defunctul Silvio Berlusconi, s-a situat pe locul patru cu 8,5-10,5%, părând să îşi învingă vechiul aliat, Liga, de extremă dreapta, care a obţinut 8-10%.

ADVERTISING

Puterea lui Meloni crește

Fraţii din Italia a obţinut doar 6,4% din voturi la ultimul scrutin european din 2019, dar a ieşit în faţa tuturor celorlalte partide la alegerile naţionale din 2022, când a obţinut 26%, italienii văzând în Meloni un lider fără menajamente şi care vorbeşte direct.

Partidul său îşi trage rădăcinile dintr-o grupare neofascistă, iar victoria sa din 2022 a dat tonul pentru câştigurile extremei drepte în întreaga Europă, inclusiv în scrutinul UE din 6-9 iunie, care arată că Europa a virat brusc spre dreapta.

Meloni guvernează la Roma cu Forza Italia, de centru-dreapta, şi Liga, prezentând acest lucru ca un model pentru următorul guvern al UE de la Bruxelles, unde preşedintele Comisiei Ursula von der Leyen va trebui să creeze un consens pentru a obţine un al doilea mandat.

ADVERTISING

Dacă se confirmă, rezultatul PD ar reprezenta, pe de altă parte, un scor bun pentru liderul său Elly Schlein, care a preluat conducerea partidului în 2023 şi a avut dificultăţi în a-şi impune voinţa în faţa vechii gărzi. PD a obţinut 19% în 2022, iar Schlein a fost nerăbdătoare să îmbunătăţească acest rezultat.

Singura dezamăgire pentru toate partidele în acest weekend a fost prezenţa la vot, care se aştepta să se situeze în jurul sau chiar sub 50% - un nivel record într-o ţară care a avut o participare la vot puternică din punct de vedere istoric.

Italia va avea 76 de locuri în noul Parlament European, fiind a treia ţară ca pondere, după Germania şi Franţa.

ADVERTISING

Europarlamentare 2024: Creștere fulminantă a extremiștilor în Austria, Germania și Franța. Macron dizolvă parlamentul. Premierul Belgiei și-a anunțat demisia

Duminică seara a început publicarea rezultatelor provizorii la alegerile europarlamentare 2024 în toate țările și surprizele au fost uriașe, provocând în unele cazuri adevărate cutremure.

Primele exit-poll-uri arată o creștere fulminantă a extremei drepte în Germania și Austria. În Germania, AfD a depășit partidul cancelarului Scholz și este pe locul al doilea, cu 16,5%. În Austria, FPO este pe primul loc. Iar în Franța, extrema dreaptă a acumulat peste 32% din voturi, mai mult decât dublu față de partidul președintelui Macron.

Preşedintele Franței a anunţat duminică seară dizolvarea Adunării Naţionale (parlamentul francez), în urma înfrângerii suferite de alianţa de la guvernare în alegerile europarlamentare.

Iar premierul Belgiei, Alexander De Croo, şi-a anunţat demisia, în urma pierderii alegerilor legislative. El a declarat că va fi prim-ministru "demisionar" începând de luni dimineaţă, după ce partidul său de centru-dreapta, Open VLD, a înregistrat o scădere drastică a numărului de voturi în alegerile legislative de duminică, organizate concomitent cu alegerile pentru Parlamentul European.

Parlamentul European a anunțat și o primă proiecție a votului de duminică, plecând de la estimări din 15 țări, între care și România.

Iată și rezultatele exit-poll la alegerile europarlamentare din România.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇