Europarlamentare 2024, Austria: Extremiștii au câștigat alegerile. Cel mai afectat, partidul lui Nehammer

Europarlamentare 2024, <span style="color:#990000;">Austria</span>: Extremiștii au câștigat alegerile. Cel mai afectat, partidul lui Nehammer

Partidul Libertăţii din Austria (FPO), de extremă dreapta, a câştigat alegerile europene, au arătat duminică rezultatele preliminare.

Populiştii de dreapta au primit 25,5% din voturi, devansând Partidul Popular Austriac (OVP, conservator) al cancelarului Karl Nehammer (foto), care a avut 24,7%, şi Partidul Social Democrat din Austria (SPO), cu 23,3%, conform DPA.

Cel mai afectat partid în aceste alegeri a fost OVP, care este în scădere cu aproape zece puncte procentuale faţă de alegerile europene din 2019, conform EFE, citată de Agerpres.

ADVERTISING

Este pentru prima dată când populiştii de dreapta ajung pe primul loc la un scrutin naţional în Austria.

În timpul campaniei electorale, partidul şi-a subliniat adesea poziţia eurosceptică sub sloganul "Opriţi nebunia UE" şi a portretizat UE ca o forţă războinică în conflictul din Ucraina.

Europarlamentare 2024: Creștere fulminantă a extremiștilor în Austria, Germania și Franța. Macron dizolvă parlamentul. Premierul Belgiei și-a anunțat demisia

Duminică seara a început publicarea rezultatelor provizorii la alegerile europarlamentare 2024 în toate țările și surprizele au fost uriașe, provocând în unele cazuri adevărate cutremure.

ADVERTISING

Primele exit-poll-uri arată o creștere fulminantă a extremei drepte în Germania și Austria. În Germania, AfD a depășit partidul cancelarului Scholz și este pe locul al doilea, cu 16,5%. În Austria, FPO este pe primul loc. Iar în Franța, extrema dreaptă a acumulat peste 32% din voturi, mai mult decât dublu față de partidul președintelui Macron.

Preşedintele Franței a anunţat duminică seară dizolvarea Adunării Naţionale (parlamentul francez), în urma înfrângerii suferite de alianţa de la guvernare în alegerile europarlamentare.

ADVERTISING

Iar premierul Belgiei, Alexander De Croo, şi-a anunţat demisia, în urma pierderii alegerilor legislative. El a declarat că va fi prim-ministru "demisionar" începând de luni dimineaţă, după ce partidul său de centru-dreapta, Open VLD, a înregistrat o scădere drastică a numărului de voturi în alegerile legislative de duminică, organizate concomitent cu alegerile pentru Parlamentul European.

Parlamentul European a anunțat și o primă proiecție a votului de duminică, plecând de la estimări din 15 țări, între care și România.

Iată și rezultatele exit-poll la alegerile europarlamentare din România.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇