Europarlamentare 2024, Ungaria: Viktor Orbán are o noapte proastă

Europarlamentare 2024, <span style="color:#990000;">Ungaria</span>: Viktor Orbán are o noapte proastă

TISZA, noul partid de opoziţie din Ungaria, care a candidat pe o platformă de îndepărtare a premierului Viktor Orbán de la putere, este pe cale să obţină peste 30% din voturi la alegerile europarlamentare, potrivit primelor rezultate.

Este o lovitură surprinzătoare pentru liderul veteran de la Budapesta, relatează POLITICO, citat de news.ro.

Peter Magyar (foto), un fost membru al guvernului devenit rival al acestuia, şi partidul său anti-sistem TISZA au obţinut 30,7 la sută din voturi, arată rezultatele după numărarea a 60 la sută dintre buletinele de vot.

ADVERTISING

Partidul FIDESZ al lui Orbán a obţinut 43,8 la sută, semnificativ mai puţin decât au prezis sondajele.

Acest rezultat este "o victorie uriaşă pentru Peter Magyar şi un eşec uriaş pentru Fidesz", a declarat Péter Krekó, director executiv la think tank-ul independent Political Capital, adăugând că tradiţionala "opoziţie aşa cum o ştiam s-a terminat".

"Fidesz are un adversar real... iar domnia "eternă" a lui Orbán nu mai este atât de evidentă pe cât părea", a declarat Krekó, susţinând că rezultatul schimbă acum miza alegerilor naţionale din Ungaria din 2026.

ADVERTISING

De asemenea, alegerile au înregistrat o prezenţă ridicată la vot, de 57,6%, faţă de 43,4% în 2019.

Ungaria are alocate 21 de locuri în viitorul Parlament European. Partidul lui Orban, FIDESZ, care a făcut parte cândva din PPE, acum este neafiliat.

Europarlamentare 2024: Creștere fulminantă a extremiștilor în Austria, Germania și Franța. Macron dizolvă parlamentul. Premierul Belgiei și-a anunțat demisia

Duminică seara a început publicarea rezultatelor provizorii la alegerile europarlamentare 2024 în toate țările și surprizele au fost uriașe, provocând în unele cazuri adevărate cutremure.

ADVERTISING

Primele exit-poll-uri arată o creștere fulminantă a extremei drepte în Germania și Austria. În Germania, AfD a depășit partidul cancelarului Scholz și este pe locul al doilea, cu 16,5%. În Austria, FPO este pe primul loc, cu 27% din opțiuni. Iar în Franța, extrema dreaptă a acumulat peste 32% din voturi, mai mult decât dublu față de partidul președintelui Macron.

Preşedintele Franței a anunţat duminică seară dizolvarea Adunării Naţionale (parlamentul francez), în urma înfrângerii suferite de alianţa de la guvernare în alegerile europarlamentare.

Iar premierul Belgiei, Alexander De Croo, şi-a anunţat demisia, în urma pierderii alegerilor legislative. El a declarat că va fi prim-ministru "demisionar" începând de luni dimineaţă, după ce partidul său de centru-dreapta, Open VLD, a înregistrat o scădere drastică a numărului de voturi în alegerile legislative de duminică, organizate concomitent cu alegerile pentru Parlamentul European.

Parlamentul European a anunțat și o primă proiecție a votului de duminică, plecând de la estimări din 15 țări, între care și România.

Iată și rezultatele exit-poll la alegerile europarlamentare din România.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇