Primele estimări pentru Parlamentul European: rămâne Renew făcătorul de regi sau devin conservatorii europeni mai importanți? Update

Primele estimări pentru Parlamentul European: rămâne Renew făcătorul de regi sau devin conservatorii europeni mai importanți? Update

Primele estimări pentru Parlamentul European arată că popularii (PPE) vor obține cele mai multe mandate, 186, urmați de socialiștii europeni, 133 și de eurodeputații Renew Europe, 82 de mandate. Totuși, Renew a pierdut semnificativ, iar capitalizarea este la Grupul conservatorilor, la cei din polul suveranist Identitate și Democrație (ID) și la non-afiliați.

Update: Estimările de la ora 23:25: PPE – 189, Socialiștii – 135, Renew Europe – 80, Conservatori – 72, ID-58.

Astfel, dacă Renew avea la finalul legislaturii 102 eurodeputați, acum ar avea, potrivit acestor prime estimări, 82, în vreme ce ECR crește de la 69 la 70 de mandate. Surprizele pot veni însă de la Identitate și Democrație, pol suveranist, cu 60 de mandate estimate, și de la neafiliați și alții, care împreună adună 100 mandate, potrivit estimărilor de la ora 21.14 (ora Bruxelles).

ADVERTISING

Dacă Renew își va conserva poziția a treia, va avea un cuvânt greu de spus în negocieri și asta e miza pentru această familie politică care se definește ca fiind liberală. Dacă însă Renew va pierde această poziție de făcător de regi, PPE s-ar putea îndrepta în negocieri către Conservatori - e de așteptat ca premierul italian Giorgia Meloni să aibă o poziție mai de forță.

Calculele inițiale arată că popularii, socialiștii și liberalii ar avea 398 de locuri din 720 - estimările de la ora 20:

PE

Temerile că extrema dreaptă va fi în ascensiune au fost confirmate în Austria, Olanda și Germania și în Franța.

ADVERTISING

Și în Belgia, partidul naţionalist flamand N-VA (Noua Alianţă Flamandă) este pe cale să rămână cel mai mare partid din parlamentul belgian, în timp ce liberalii premierului Alexander De Croo s-au prăbuşit în alegerile legislative desfăşurate duminică, pregătind ţara pentru luni de negocieri dificile pentru o coaliţie.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇