Europarlamentare 2024, țările baltice: Au câștigat partidele liberale și conservatoare

Europarlamentare 2024, <span style="color:#990000;">țările baltice:</span> Au câștigat partidele liberale și conservatoare

Partidele liberale şi conservatoare de centru au obţinut cele mai multe voturi la alegerile pentru Parlamentul European (PE) de duminică în cele trei ţări baltice Estonia, Letonia şi Lituania, potrivit datelor preliminare.

În Letonia, partidul centrist-liberal Noua Unitate (JV) a obţinut 25,7% din voturi; în Lituania, partidul conservator Uniunea Patriei – Creştin-Democraţii lituanieni (TS-LKD) a obţinut 20,92%, iar în Estonia, partidul conservator naţionalist Patria (Isamaa) a obţinut 21,6%, transmite EFE, citată de Agerpres.

ADVERTISING

Potrivit rezultatelor preliminare ale Comisiei Electorale Centrale din Letonia, Valdis Dombrovskis, actualul comisar european pentru comerţ, a fost reales în funcţia de europarlamentar JV.

În Estonia, fostul prim-ministru Juri Ratas şi europarlamentarul Riho Terras vor merge în PE din partea Isamaa.

În Lituania, TS-LKD îi va trimite în Parlamentul European pe fostul premier Andrius Kubilius, fostul ministru al apărării Rasa Jukneviciene şi pe eurodeputatul Paulus Saudargas.

A doua forţă în Letonia, cu 22,08%, este Alianţa Naţională (NA), naţionalist-conservatoare, care îi va trimite din nou în PE pe veteranul Roberts Zile şi pe eurodeputatul Rihards Kols.

ADVERTISING

În Estonia, pe locul al doilea se află social-democraţii, cu 19,3% din voturi.

Social-democraţii s-au clasat pe locul al doilea şi în Lituania şi vor trimite doi eurodeputaţi la Bruxelles.

Prezența la vot, scăzută

Prezenţa la vot în toate cele trei ţări a fost relativ scăzută în comparaţie cu cifrele de la alegerile parlamentare naţionale sau de la recentul vot prezidenţial din Lituania, unde voturile anterioare pentru PE au coincis cu turul doi al alegerilor prezidenţiale, dar nu şi anul acesta.

În Letonia, au participat 33,82% dintre alegătorii cu drept de vot, a declarat şefa Comisiei Electorale Centrale, Kristine Saulite, pentru televiziunea letonă. Prezenţa la vot în Estonia a fost de 37,7%, iar în Lituania de 28,35%.

ADVERTISING

Europarlamentare 2024: Creștere fulminantă a extremiștilor în Austria, Germania și Franța. Macron dizolvă parlamentul. Premierul Belgiei și-a anunțat demisia

Duminică seara a început publicarea rezultatelor provizorii la alegerile europarlamentare 2024 în toate țările și surprizele au fost uriașe, provocând în unele cazuri adevărate cutremure.

Primele exit-poll-uri arată o creștere fulminantă a extremei drepte în Germania și Austria. În Germania, AfD a depășit partidul cancelarului Scholz și este pe locul al doilea, cu 16,5%. În Austria, FPO este pe primul loc, cu 27% din opțiuni. Iar în Franța, extrema dreaptă a acumulat peste 32% din voturi, mai mult decât dublu față de partidul președintelui Macron.

Preşedintele Franței a anunţat duminică seară dizolvarea Adunării Naţionale (parlamentul francez), în urma înfrângerii suferite de alianţa de la guvernare în alegerile europarlamentare.

Iar premierul Belgiei, Alexander De Croo, şi-a anunţat demisia, în urma pierderii alegerilor legislative. El a declarat că va fi prim-ministru "demisionar" începând de luni dimineaţă, după ce partidul său de centru-dreapta, Open VLD, a înregistrat o scădere drastică a numărului de voturi în alegerile legislative de duminică, organizate concomitent cu alegerile pentru Parlamentul European.

Parlamentul European a anunțat și o primă proiecție a votului de duminică, plecând de la estimări din 15 țări, între care și România.

Iată și rezultatele exit-poll la alegerile europarlamentare din România.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇