Europarlamentare 2024, Cehia: Populiștii câștigă teren

Europarlamentare 2024, <span style="color:#990000;">Cehia</span>: Populiștii câștigă teren

Mişcarea populistă de opoziţie ANO, condusă de fostul premier Andrej Babis (foto), a câştigat alegerile europarlamentare din Cehia cu 26,2% din voturi, urmată de alianţa guvernamentală SPOLU cu 22,3%, a informat duminică Biroul de Statistică de la Praga.

Alte cinci partide, printre care partidul ultranaţionalist SPD (Libertate şi democraţie directă), au obţinut locuri în Parlamentul European, unde Partidul Comunist şi-a mărit şi el numărul de locuri, transmite EFE, citată de Agerpres.

Ţara central-europeană, care a aderat la Uniunea Europeană (UE) în 2004 şi care a ales 21 de reprezentanţi în Parlamentul European, a înregistrat o prezenţă la vot de 36,6% la aceste alegeri, faţă de 28,7% în urmă cu cinci ani.

ADVERTISING

Europarlamentare 2024: Creștere fulminantă a extremiștilor în Austria, Germania și Franța. Macron dizolvă parlamentul. Premierul Belgiei și-a anunțat demisia

Duminică seara a început publicarea rezultatelor provizorii la alegerile europarlamentare 2024 în toate țările și surprizele au fost uriașe, provocând în unele cazuri adevărate cutremure.

Primele exit-poll-uri arată o creștere fulminantă a extremei drepte în Germania și Austria. În Germania, AfD a depășit partidul cancelarului Scholz și este pe locul al doilea, cu 16,5%. În Austria, FPO este pe primul loc. Iar în Franța, extrema dreaptă a acumulat peste 32% din voturi, mai mult decât dublu față de partidul președintelui Macron.

ADVERTISING

Preşedintele Franței a anunţat duminică seară dizolvarea Adunării Naţionale (parlamentul francez), în urma înfrângerii suferite de alianţa de la guvernare în alegerile europarlamentare.

Iar premierul Belgiei, Alexander De Croo, şi-a anunţat demisia, în urma pierderii alegerilor legislative. El a declarat că va fi prim-ministru "demisionar" începând de luni dimineaţă, după ce partidul său de centru-dreapta, Open VLD, a înregistrat o scădere drastică a numărului de voturi în alegerile legislative de duminică, organizate concomitent cu alegerile pentru Parlamentul European.

ADVERTISING

Parlamentul European a anunțat și o primă proiecție a votului de duminică, plecând de la estimări din 15 țări, între care și România.

Iată și rezultatele exit-poll la alegerile europarlamentare din România.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇