Dosar penal pentru fals în declarații, după ce Traian Băsescu a spus că nu a colaborat cu Securitatea

Dosar penal pentru fals în declarații, după ce Traian Băsescu a spus că nu a colaborat cu Securitatea

Parchetul General a deschis un dosar penal in rem (asupra faptei), în care se efectuează cercetări în legătură cu declaraţiile pe propria răspundere depuse de fostul preşedinte Traian Băsescu cum că nu ar fi colaborat cu fosta Securitate.

Potrivit Parchetului General, în acest caz s-a dispus începerea urmăririi penale in rem sub aspectul săvârşirii infracţiunii de fals în declaraţii.

Dosarul a fost deschis în urma unei plângeri formulate de Grupul de Investigaţii Politice (GIP) în iulie 2020, care a reclamat că Traian Băsescu a declarat pe propria răspundere că nu a colaborat cu Securitatea, când a candidat la alegerile prezidenţiale din 2004 şi 2009, alegerile parlamentare din 2016 şi alegerile europarlamentare din 2019.

ADVERTISING

Pe 20 septembrie, Curtea de Apel Bucureşti a decis că Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea comunistă, fiind admisă în acest sens o acţiune în instanţă introdusă de CNSAS.

Hotărârea instanţei nu este însă definitivă.

Ce informații a dat Băsescu Securității

Potrivit CNSAS, fostul preşedinte Traian Băsescu a dat note informative ce ar fi dus la menţinerea în ţară a unui coleg de la Marină.

Din documentele depuse în instanţă de CNSAS rezultă că Băsescu ar fi avut un ofiţer de legătură desemnat de fosta Securitate, cu gradul de locotenent-colonel, şi că ar fi dat două note informative olografe.

ADVERTISING

Conform CNSAS, pe parcursul colaborării cu Securitatea, Traian Băsescu a furnizat informaţii prin care se denunţau activităţi potrivnice regimului totalitar comunist, precum intenţia de a pleca în străinătate şi relaţii cu cetăţeni străini, existente în notele informative date în 5 mai 1975.

"Analizând informaţiile furnizate de pârât, apreciem că acestea vizează îngrădirea dreptului la viaţă privată (art. 17 din Pactul Internaţional privind Drepturile Civile şi Politice) şi dreptul la liberă circulaţie (art. 12 din Pactul Internaţional privind Drepturile Civile şi Politice", susţinea CNSAS.

ADVERTISING

Potrivit Consiliului, urmare a uneia dintre notele informative date de Traian Băsescu referitoare la un coleg, Securitatea a avizat negativ desemnarea acestuia pe nave româneşti care plecau în afara graniţelor ţării.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇