Primele vaccinuri antiCovid au fost deja administrate, atât în Marea Britanie cât și în SUA, urmând ca pe 21 decembrie și UE să dea undă verde acestui proces. Iar pentru ca vaccinul să ajungă în condiții optime în întreaga lume, companiile aeriene deja s-au pregătit.
Astăzi avem, așadar, și o veste bună de la Air France KLM, care promite că poate transporta până la 1 milion de doze de vaccin cu un singur avion.
La capitolul vești bune am vrut să includem și decizia Muzeului Național al Țăranului Român de a relua tururile virtuale atât în muzeul bisericilor, cât și în muzeul virtual al copilăriei, într-o perioadă în care orice soluție de relaxare e binevenită.
MȚR reia tururile virtuale
Muzeul Național al Țăranului Român este unul dintre primele muzee din România care a făcut trecerea către spațiul virtual, putând fi vizitat de către oricine și de oriunde, din fața unui calculator.
Astfel, în septembrie 2010, a lansat turul virtual al expoziției permanente a muzeului. În 2012 a finalizat turul virtual pentru bisericile din lemn aflate în custodia MNȚR, iar în 2013 a realizat Muzeul virtual al Copilăriei.
După 10 ani, în decembrie 2020, a reînnoit toate aceste proiecte, odată cu perimarea tehnologiei flash și migrarea către limbajul html5, astfel încât publicul vizitator poate accesa tururile virtuale nu numai de pe desktop, varianta recomandată de vizitare pe internet, ci și de pe smartphone ori tabletă.
Expoziția permanentă a muzeului beneficiază de un tur virtual deosebit de bogat, fiecare sală fiind reprezentată prin mai multe panorame foarte detaliate, însoțite de explicațiile bilingve română/engleză ale audioghidului.
Vă propunem un tur virtual interactiv, conceput în dialog cu vizitatorul, așa cum a fost gândită dintru început și expunerea. Turul virtual este disponibil online la adresa www.360.muzeultaranuluiroman.ro/.
Turul virtual al bisericilor Muzeului Țăranului cuprinde panorame ale celor cinci biserici din lemn care se află în custodia muzeului, clădite în afara incintei: Groșii Noi, Julița și Troaș din județul Arad, și Lunca Moților și Bejan din județul Hunedoara.
Acum puteți să le vizitați virtual, accesând biserica.muzeultaranuluiroman.ro.
De asemenea, vă îndemnăm să copilăriți împreună cu familia prin Muzeul virtual al copilăriei: childhoodmuseum360.eu/ro. Explorați imaginarul copilăriei de la sat și de la oraș și aflați despre sărbători, jocuri și jucării tradiționale, boală și vindecare, nume de băieți și fete, texte scrise de și pentru copii, și câte altele!
Europenii s-ar putea vaccina înainte de sfârșitul lui 2020
Confruntată cu apeluri de a grăbi procesul de evaluare a vaccinurilor împotriva COVID-19, Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunţat, marţi, că va lua pe 21 decembrie o decizie cu privire la autorizarea vaccinului Pfizer-BioNTech, cu opt zile mai devreme decât era planificat.
La rândul ei, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a apreciat că un aviz pozitiv al EMA pentru vaccinul Pfizer-BioNTech pe 21 decembrie ar putea permite începerea vaccinării în statele UE încă de anul acesta.
”Probabil că primii europeni vor fi vaccinaţi înainte de sfârşitul lui 2020”, a scris ea pe Twitter.
Air France KLM se pregătește pentru livrarea vaccinului COVID-19 în toată lumea
Se așteaptă ca aproximativ 15 miliarde de vaccinuri să fie distribuite în întreaga lume. Multe dintre acestea vor trebui transportate la temperaturi foarte scăzute.
De exemplu, vaccinul Pfizer trebuie păstrat congelat (la -70°C).
Alte vaccinuri trebuie distribuite la o temperatură constantă între +2 și + 8 °C.
Grupul Air France KLM Cargo anunță că a dezvoltat împreună cu partenerii săi soluții logistice pentru a asigura calitatea vaccinurilor pe tot parcursul lanțului de distribuție și este pregătită pentru acesta.
„O aeronavă Air France KLM Cargo poate transporta mai mult de un milion de doze pe zbor, iar o aeronavă de pasageri pe distanțe lungi poate transporta peste 400.000 de doze în cală”, se arată într-un comunicat al companiei.
Christophe Boucher, vicepreședinte executiv Air France Cargo, a declarat: „Suntem pe deplin angajați alături de întreaga comunitate de marfă Paris-Charles de Gaulle să facem față provocării fără precedent a livrării vaccinurilor Covid-19.
Avem experiență în transportul produselor farmaceutice, am demonstrat expertiza echipelor noastre și agilitatea noastră în tratarea specificităților acestor bunuri sensibile și prioritare. Calitatea infrastructurii dedicate lanțului de frig face din Aeroportul Paris-Charles de Gaulle un centru logistic sigur și lider pentru transportul produselor farmaceutice cu avionul, perfect adaptat acestei operațiuni fără precedent. "
Citește și: