Sărbătorile sunt diferite anul acesta, însă aceeași bucurie ne cuprinde când simțim aroma bucatelor tradiționale sau când facem o faptă bună.
Astăzi vorbim despre târgul de Crăciun de la Muzeul Țăranului din acest weekend, dar și despre cum putem fi chiar noi Moș Crăciun pentru un copil sărac.
Nu în ultimul rând, apreciem fiecare ajutor pe care marile companii îl oferă celor nevoiași.
Cadouri de Crăciun la Muzeul Țăranului
Asociaţia Kogaion 115 și Muzeul Naţional al Ţăranului Român organizează de vineri - 11 până duminică, 13 decembrie 2020, între orele 10.00 și 18.00, la evenimentul „100 de tradiții românești”, în curtea interioară a muzeului, din strada Monetăriei, nr. 3.
Intrarea este liberă.
În preajma sărbătorii Crăciunului bucureștenii sunt așteptați de producători și de mici artizani cu preparate dintre cele mai gustoase din gastronomia tradițională: afumături din carne de porc, brânzeturi proaspete și maturate, zacuscă de păstrăv și de ardei copți, miere de mană și șerbeturi făcute după rețetele bunicilor, palincă de prune sau de caise, fructe păstrate cu grijă la pivnițe, cozonaci bucovineni, baclavale, plăcinte și prăjituri de casă.
Din Botoșani va fi adus și un cozonac domnesc de 15 kilograme copt în vatră, iar pentru cei care nu au suficient timp de gătit, se găsesc sarmale împăturite, numai bune de pus la fiert acasă.
Meșteri populari vor expune tot ceea ce au lucrat peste an.
Măști populare, podoabe tradiționale, jucării și piese de decor din lemn crestat, ii, sumane și covoare țesute la război, obiecte din ceramică, felicitări și ilustrații de iarnă pictate manual, globuri și bijuterii unicat din flori presate, ornamente pentru Sărbătorile de iarnă, genți și accesorii din piele naturală, căciuli și haine din blană, împletituri din lână, păpuși în straie populare, uleiuri de lavandă, cosmetice naturale sau antichități țărănești sunt opțiuni pentru daruri cu totul deosebite de Crăciun.
Bucătari pricepuți vor ademeni în fiece zi vizitatorii cu delicioase mâncăruri calde: pomana porcului cu mămăliguță, varză călită cu jumări, dar și sărmăluțe cu ciuperci sau mâncare de praz cu măsline, pentru cei care țin post, iar sâmbătă și duminică, borș de pește la ceaun și saramură de crap.
Fii Moș Crăciun pentru o zi
Dacă spiritul Crăciunului te-a pătruns în aceste zile, poți face o faptă bună!
Asociaţia Create Yourself organizează cea de-a șaptea ediţie a proiectului care își propune, în fiecare an, să strângă donaţii pentru copiii din medii defavorizate, la care altfel Moş Crăciun nu ar ajunge.
Scopul ediţiei din acest an este de a aduce lumină și zâmbete pe feţele a 400 de copii din judeţul Vaslui, din comunele Bogdănița, Gherghești, Vinderei și Mălușteni, acelor oameni mici care încă copilăresc, nebăgând de seamă că sărăcia nu este un dat și nici faptul că maidanul lor se numără printre cele mai izolate zone din Europa.
Cei care îşi doresc să fie Moş Crăciun pentru o zi şi să aducă magia în sufletele acestora, sunt încurajaţi să ofere donaţii care pot consta în haine și încălțăminte aflate într-o stare bună, jucării, rechizite, cărți, alimente neperisabile, dulciuri și produse igienico-sanitare sau donaţii în bani pentru susținerea campaniei în contul deschis pe numele: Asociația Create Yourself, RO33 BACX 0000 0019 6618 4000.
Toate donaţiile vor fi colectate în perioada 17 - 22 decembrie 2020 la adresa Strada Academiei nr. 15, sector 1, București, în intervalul orar 10:00 – 18:00.
Pentru a fi siguri că fiecare dar ajunge la cel căruia i se potriveşte, acestea pot fi însoţite de un bilet cu natura donației (ex: haine, rechizite, alimente, etc.), vârsta căreia îi sunt destinate, măsurile și dacă sunt destinate fetițelor sau băieților.
Pepco România donează peste 85.000 de euro
Compania Pepco România oferă un ajutor financiar în valoare de peste 85.000 de euro (417.760 de lei) pentru a sprijini 627 de copii înscriși în programele educaționale derulate în cursul anului școlar curent de către Fundația World Vision România.
Circa 60% din suma donată de companie este destinată asigurării de burse școlare pentru 60 de copii beneficiari ai programului „Vreau în clasa a 9-a”.
Acesta este unul dintre cele mai longevive programe ale Fundației, ajuns în prezent în cel de-al 12-lea an de existență, interval în care a susținut peste 3.000 de elevi să absolve liceul.
Bursele sunt oferite copiilor cu vârste între 14 și 18 ani ale căror familii nu au resursele necesare pentru a-i susține financiar să își continue studiile liceale. Deși și-au câștigat pe merit locul la liceu, acești copii au mari dificultăți în a-și continua studiile, din cauza situației economice precare a gospodăriei.
Bursele se acordă pe toată durata celor patru ani de studii liceale și acoperă activități educaționale, transport, cazare, rechizite și materiale școlare, sesiuni vocaționale, precum și alte activități, cum ar fi activități de educație nonformală, educație financiară, responsabilitate socială, socializare – prin petrecerea unui timp liber de calitate.
Principalele criterii de selecție a bursierilor sunt venitul scăzut al familiei (sub 800 de lei lunar) și condițiile specifice fiecărui caz, precum apartenența la o comunitate vulnerabilă, izolată geografic, discriminată sau săracă.
Citește și: