Cutremur devastator în Maroc, cel mai puternic din ultimul secol UPDATE Bilanțul morților trece de 2.100 (Video)

Cutremur devastator în Maroc, cel mai puternic din ultimul secol <span style="color:#990000;">UPDATE</span> Bilanțul morților trece de 2.100 (Video)

Un cutremur devastator, cu magnitudinea 6,8, a zguduit Marocul vineri noapte.

  • Ministerul de Interne a anunţat vineri spre sâmbătă noaptea un bilanţ provizoriu care indica 296 de morţi şi 153 de răniţi.
  • Sâmbătă dimineaţă, Guvernul a precizat că numărul oamenilor care au murit a ajuns la 632, iar răniţi sunt 329.
  • În jurul orei 13:00, bilanțul a crescut la 820 de morți şi 672 de răniţi.
  • În jurul orei 16:00, autorităţile marocane au anunţat noile cifre: 1.037 de morți și 1.204 de răniți, dintre care 721 sunt în stare critică. 
  • Bilanțul de sâmbătă seara indică 2.012 persoane ucise şi 2.059 rănite, dintre care 1.404 sunt în stare critică.
  • Un nou bilanț, făcut public duminică, indică 2.122 de morţi şi 2.421 de persoane rănite.
ADVERTISING

Epicentrul a fost în munții Atlas, la 71 km sud-vest de Marrakech, la o adâncime de 18,5 km, conform US Geological Survey (USGS), citat de BBC. Aceeaşi sursă a precizat că seismul a fost neobişnuit pentru această regiune, cel mai puternic din ultimul secol.

„Cutremurele de această magnitudine în regiune sunt neobişnuite, dar nu neaşteptate”, a precizat USGS.

Cel mai recent cutremur puternic din Maroc a avut loc în 2004, dar vorbim de un seism de 6,3 grade: Atunci au murit 628 de oameni.

Seismul a avut loc la ora locală 23:11 (sâmbătă, la 1:11, ora României) şi a avut o replică puternică 19 minute mai târziu.

ADVERTISING

„Vă reamintim că trebuie să fiţi precauţi şi să luaţi măsuri de siguranţă din cauza riscului de replici”, a scris armata Marocului pe Twitter (acum X).

Earthquake in Morocco kills at least 296 people, government reports

Mulţi oameni din zonă locuiesc în imobile care sunt „foarte vulnerabile la cutremure”, aşa că ne aşteptăm la pagube majore, potrivit USGS.

At least 296 people killed after powerful earthquake strikes Morocco

Televiziunea de stat Al-Aoula a arătat sâmbătă multe clădiri prăbuşite şi a transmis că mii de oameni şi-au părăsit casele de teama unor replici şi au petrecut noaptea pe străzi, scrie CNN.

Morocco Earthquake LIVE: Powerful 6.8 magnitude earthquake hits Morocco causing deaths, damage

În Marrakech, o populară destinaţie turistică, unele case din oraşul vechi s-au prăbuşit. Cutremurul a fost resimţit puternic şi în capitala Rabat.

ADVERTISING

Trei zile de doliu

Autoritățile au anunțat trei zile de doliu.

"S-a decis decretarea unu doliu naţional de trei zile, cu coborârea în bernă a drapelelor pe toate clădirile publice", informează un comunicat al Palatului Regal, dat publicităţii de agenţia de presă oficială MAP, la finalul unei reuniuni prezidate de regele Mohammed al VI-lea, consacrată examinării situaţiei de după cutremur.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇