Suma uriașă pe care a pierdut-o Apple în două zile după zvonurile privind interdicția din China

Suma uriașă pe care a pierdut-o Apple în două zile după zvonurile privind interdicția din China

Acțiunile Apple au scăzut cu 2,9% joi după apariția unor informații potrivit cărora Beijingul nu mai permite folosirea iPhone în agențiile și companiile de stat.

Apple a înregistrat miercuri cea mai mare scădere la bursă din ultima lună. Compania a pierdut aproximativ 200 de miliarde de dolari din valoare în două zile, iar acțiunile sale au cel mai slab randament în cotațiile din Dow Jones Industrial Average.

Investitorii sunt îngrijorați de capacitatea celei mai valoroase companii din lume de a-și continua activitatea în cea de-a doua mare economie mondială, notează CNN.

ADVERTISING

Interzicerea folosirii iPhone de către angajații din agențiile și companiile de stat chineze ar putea fi un semn important pentru Apple.

China este cea mai mare piață externă pentru produsele companiei, iar vânzările din această țară reprezintă cam o cincime din încasările totale de anul trecut. Apple nu publică cifra vânzărilor iPhone în China, însă analiștii de la firma de cercetare TechInsights estimează că vânzările din această țară le-au depășit pe cele din SUA în ultimul trimestru.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Apple produce cea mai mare parte a telefoanelor sale în fabrici din China.

Compania cu sediul în Cupertino, California, joacă un rol important și în economia chineză, iar din acest motiv "a fost mereu considerată la adăpost în China de restricțiile guvernului", astfel că interdicția anunțată ridică o întrebare importantă: "Își schimbă guvernul poziția?", a scris miercuri Brandon Nispel, analist la KeyBanc Capital.

Wall Street Journal a transmis că Beijingul a interzis folosirea iPhone în aparatul central de stat și că factorii de decizie și-au informat echipele prin mesaje și în ședințe.

ADVERTISING

Bloomberg a anunțat joi că interdicția a fost extinsă și în companiile susținute de stat, inclusiv în gigantul energetic PetroChina, care are milioane de angajați și controlează sectoare vaste din economia chineză.

Analiștii de la Bank of America au scris joi că interzicerea iPhone survine după ce producătorul chinez Huawei a lansat un nou smartphone din gama flagship înzestrat cu ultimul procesor 5G Kirin 9000s, iar analiștii cred că sincronizarea cu decizia vizând iPhone este "interesantă".

Guvernul american a anunțat marți că investighează noul smartphone Huawei. Consilierul pe securitate națională Jake Sullivan a spus că "Statele Unite au nevoie de mai multe informații precise despre caracterul și compoziția" acestuia, pentru a determina dacă au fost încălcate restricțiile americane asupra exporturilor de semiconductori pentru crearea noului chip.

Anunțul a provocat scăderea acțiunilor companiilor tehnologice. Nasdaq Composite a scăzut cu 0,9% marți, iar sectorul de semiconductori a înregistrat o cădere de peste 2%.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇