Rețeta Poloniei pentru a atrage voluntari în armată are un succes nesperat. Banii nu sunt totul

Rețeta Poloniei pentru a atrage voluntari în armată are un succes nesperat. Banii nu sunt totul

Armata poloneză a lansat o inițiativă pentru instruirea tinerilor pentru luptă, iar până acum programul se bucură de un interes peste așteptări. Nu doar banii oferiți contribuie la acest succes.

Varșovia și-a propus să mărească efectivele militare care numără acum 198.000 de oameni și a lansat acest program pentru a căuta noi recruți pe care să-i pregătească pentru apărarea țării, în cazul în care Vladimir Putin ar încerca să-și extindă agresiunea dincolo de Ucraina.

Programul "Vacanța cu armata" lansat în Polonia constă în efectuarea unui stagiu de 28 de zile într-o tabără de pregătire militară pentru persoanele peste 18 ani.

ADVERTISING

Participanții primesc 6.000 de zloți, adică 1.400 de euro, iar mulți dintre cei care se înscriu sunt proaspeți absolvenți de liceu, relatează Euronews.

La capătul instruirii, voluntarii depun un jurământ militar. "Jur să slujesc cu loialitate Republica Polonă… chiar și cu prețul pierderii vieții sau sângelui meu", rostesc ei.

Cei care aleg apoi o carieră militară pot opta pentru serviciul profesionist, pentru Forțele de Apărare Teritorială sau pot rămâne în rezervă.

Tinerii polonezi sunt atrași de armată

Oficialii spun că inițiativa care se desfășoară în 70 de locuri din Polonia a atras un interes deosebit. Autoritățile au conceput programul pentru 10.000 de voluntari și s-au înscris peste 11.000.

ADVERTISING

"Armata vrea să antreneze cât mai mulți cetățeni posibil. Toată lumea știe despre amenințarea care vine din Est", a spus colonelul Pawel Galazka, comandantul regimentului 18 de logistică Lomza, o unitate care pregătește voluntari.

Wojsko Polskie zaprasza młodych ochotników do spędzenia części swoich wakacji na dobrowolnym, darmowym i ochotniczym szkoleniu wojskowym pod hasłem #WakacjezWojskiem. Zaplanowano 3 turnusy szkoleń w całej Polsce. Pierwszy startuje już 10 czerwca. Można wybrać dowolne miejsce i termin. Za 27 dni szkolenia każdy otrzyma do 6 tys. zł. Zgłoszenia przyjmowane są przez internet.-Więcej: https://www.gov.pl/web/obrona-narodowa/wakacje-z-wojskiem

Publicată de Ministerstwo Obrony Narodowej pe Duminică, 26 mai 2024

Invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, în 2022, a stârnit în rândurile polonezilor un impuls de a apăra națiunea, a declarat maiorul Michal Tomczyk, purtător de cuvânt al Ministerului Apărării din Polonia.

"N-am mai avut o asemenea amenințare de la Al Doilea Război Mondial", a spus acesta.

ADVERTISING

Polonezii trebuie să să gândească la ce s-ar putea întâmpla și să fie pregătiți, crede Magdalena Klos, o femeie de 34 de ani care s-a înscris în programul de voluntariat al armatei.

Klos și-a dorit de mult timp să fie soldat, dar a așteptat să-i mai crească copiii. Acum aceștia au 9 și 11 ani, iar ea crede că a venit, în sfârșit, momentul să intre în program: "Sunt mândră că port uniforma. Nu sunt doar mamă și soție, ci și soldat."

Ce îi neliniștește pe polonezi

Războiul din Ucraina a declanșat o realiniere majoră a securității de la Marea Baltică la Marea Neagră, forțând țările și cetățenii să ia în considerare perspectiva de a lua armele în mâini într-o zi.

În Polonia, această amenințare se simte și mai acut după ce rachete rusești au căzut pe teritoriul său.

Ministrul polonez al Apărării, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a spus încă din februarie că Polonia trebuie să se pregătească urgent pentru ameninţarea unui război cu Rusia. "Mă aştept la orice scenariu şi le iau în serios pe cele mai rele. Aceasta este sarcina unui ministru al Apărării, în situaţia în care ne regăsim astăzi", a afirmat el, precizând că nu a spus aceste cuvinte "din senin", ci le-a cântărit cu atenţie înainte.

La frontiera cu Belarus, un aliat al Rusiei, migranții sosesc în număr mare în fiecare zi. Un grup a atacat recent paza de frontieră și a ucis un soldat. Varșovia a declarat că presiunea migrației creată de Rusia și Belarus este folosită de aceste țări ca tactică de război hibrid împotriva Occidentului.

"Rușii și belarușii au organizat un asalt asupra graniței noastre", a spus ministerul polonez de Externe, Radek Sikorski, la o conferință internațională de la Berlin, dedicată reconstrucției Ucrainei.

Oficialii ruși au amenințat în repetate rânduri Polonia. Fostul președinte și premier rus Dmitri Medvedev a numit Polonia "un dușman periculos".

La granița de nord a Poloniei se află enclava rusă Kaliningrad, unde Polonia crede că Moscova are aproximativ 100 de focoase nucleare tactice.

De la începerea războiului din Ucraina, Polonia şi-a sporit bugetul militar până la 4% din PIB – dublu faţă de angajamentul din cadrul NATO de 2% – şi a încheiat numeroase contracte pentru achiziţii masive de armament, în special cu SUA şi Coreea de Sud.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇