Polonia restrânge deplasările diplomaților ruși pe teritoriul țării. Moscova reacționează

Polonia restrânge deplasările diplomaților ruși pe teritoriul țării. Moscova reacționează

Polonia a decis să impună restricţii deplasărilor diplomaţilor ruşi pe teritoriul polonez, din cauza „implicării” Moscovei într-un „război hibrid”, a anunțat, luni, Ministerul polonez de Externe. Rusia a reacționat imediat, anunțând „măsuri de retorsiune”.

„Tocmai am anunţat o decizie a Poloniei cu privire la implicarea statului rus într-un război hibrid împotriva UE, inclusiv a Poloniei. Este vorba despre restricţii de circulație pentru diplomații ruși pe teritoriul țării noastre”, a declarat presei, la Bruxelles, ministrul polonez de Externe, Radoslaw Sikorski, citat de AFP.

Aceste restricţii li se vor aplica tuturor diplomaţilor şi personalului Ambasadei Rusiei la Varşovia, cu excepţia ambasadorului.

ADVERTISING

Ei se vor putea deplasa numai în regiunea poloneză Mazovie (centru), iar consulii în provinciile în care îşi desfăşoară activitatea, a precizat ministrul.

Sikorski a subliniat că Polonia nu este prima ţară care introduce aceste restricţii şi şi-a exprimat speranţa ca și alții să îi urmeze exemplul.

Ambasadorul Rusiei în Polonia, Serghei Andreiev, citat de agenţia rusă de presă RIA Novosti, a anunţat că nu a fost încă informat cu privire la aceste măsuri.

„Noi nu am fost încă informaţi în mod oficial şi nu ni s-a dat vreo explicaţie pe acest subiect”, a declarat ambasadorul rus.

ADVERTISING

La Moscova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a reacționat spunând că Rusia va lua „măsuri de retorsiune” împotriva Poloniei, în urma acestei decizii.

„Vom lua măsuri de retorsiune, pentru ca liderii polonezi, care sunt invadaţi de rusofobie, să regrete cu vârf şi îndesat măsurile antiruse luate”, a declarat Zaharova, citată de agenţiile ruse de presă.

În luna mai, agenţiile europene de informaţii au anunțat că sunt în alertă și şi-au avertizat guvernele că Rusia plănuieşte acte violente de sabotaj pe întreg continentul.

ADVERTISING

Rusia a început deja să pregătească în mod mai activ atentate cu bombă disimulate, atacuri cu incendiere şi distrugeri ale infrastructurii pe teritoriul european, direct şi prin intermediari, fără prea multă preocupare aparentă privind eventuale victime civile, au spus oficiali ai serviciilor de informaţii.

Citește și un interviu cu istoricul Cosmin Popa: Rusia se pregătește de război generalizat. Cum destabilizează regiunea și la ce să fim atenți


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇