Doar 40% din posturile de soldați scoase la concurs au fost ocupate. Ce salarii sunt în Armata României

Doar 40% din posturile de soldați scoase la concurs au fost ocupate. Ce salarii sunt în Armata României

Doar 40% dintre cele 5.093 de posturi de soldat profesionist scoase la concurs de Ministerul Apărării Naţionale (MApN) au fost ocupate.

Potrivit MApN, pentru fiecare loc a fost o concurenţă de 1,3 candidaţi iar unu din cinci candidaţi înscrişi la concurs este femeie.

Aproape un sfert, 24% dintre candidaţi, au fost respinşi după prima probă, cea fizică. A doua probă, evaluarea psihologic, a dus la respingerea altor 18% dintre candidaţii rămaşi în concurs, în timp de, dintre cei care au reuşit să promoveze primele două probe 12% au fost respinşi la evaluarea medicală.

ADVERTISING

„Constatarea generală a fost că cei mai mulţi dintre candidaţi nu au reuşit să treacă de evaluarea fizică. Nivelul de dificultate al probei este considerat ca fiind unul mediu (traseu utilitar-aplicativ, alergare de rezistenţă 2.000 m).

O persoană cu vârsta cuprinsă între 18 şi 45 ani, cu o dezvoltare fizică normală ar trebui să nu întâmpine dificultăţi majore pentru trecerea baremelor fizice minime obligatorii ale acestei evaluări”, transmit, în acest context, oficialii MApN.

Reprezentanţii ministerului le recomandă celor respinşi „efectuarea unei perioade de pregătire şi îmbunătăţire a performanţelor fizice personale, aspect care le va fi benefic nu doar pentru o potenţială angajare în sistemul care are astfel de cerinţe, ci şi pentru un stil de viaţă mai armonios din punct de vedere fizic”.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Aceştia rămân optimişti cu privire la obiectivul de creştere a numărului militarilor şi anunţă că în luna mai începe o nouă campanie de recrutare.

Ce salariu are un soldat

Potrivit datelor oficiale, cel mai mic venit lunar net al unui soldat profesionist la momentul angajării este de 4.399 lei (format din soldă lunară netă în valoare de 3.345 lei şi valoarea normei de hrană de 1.054 lei).

Cel mai mare venit lunar net al unui soldat/gradat profesionist este de 5.765 lei (format din soldă lunară netă în valoare de 4.711 lei şi valoarea normei de hrană de 1.054 lei).

ADVERTISING

Media venitului lunar net al unui soldat/gradat profesionist: 5.082 lei (format din soldă lunară netă în valoare de 4.082 lei şi valoarea normei de hrană de 1.054 lei).

La solda lunară şi norma de hrană se adaugă norma de echipare, indemnizaţiile de transport, de chirie (cu posibilitatea transformării în plata din rată pentru cumpărarea unei locuinţe), de detaşare, de misiune, decontare transport concediu de odihnă, decontare contravaloare voucher de vacanţă, decontare tratament ambulatoriu şi servicii medicale.

De asemenea, este în curs de reglementare modul de aplicare a unei majorări a soldei de funcţie de până la 30% pentru personalul angajat în unităţi aflate în proces de menţinere şi consolidare a capacităţii operaţionale.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇