"Scutul de Est": Linia defensivă din 7 straturi ridicată la granița cu Rusia

"Scutul de Est": Linia defensivă din 7 straturi ridicată la granița cu Rusia

Polonia are un plan pentru a-și întări granițele cu Rusia și Belarus: o linie defensivă în șapte straturi care poate împiedica o eventuală invazie terestră.

Ministerul polonez al Apărării a prezentat luni „Scutul de Est”, o operațiune de întărire a graniței de est cu Rusia și Belarus.

Va fi cel mai mare efort defensiv de pe flancul estic al NATO de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, relatează Business Insider.

O schiță din programul prezentat de Ministerul polonez al Apărării arată o secțiune a zonei fortificate de frontieră.

Aceasta va include cel puțin șapte elemente defensive:

  • un gard permanent;
  • sârmă ghimpată;
  • șanț antitanc;
  • zonă cu obstacole antitanc (arici);
  • teren minat;
  • alt șanț:
  • strat de vegetație.

Autoritățile au, de asemenea, planuri pentru extinderea sistemelor de avertizare și urmărire și a sistemelor antidronă, precum și pentru pregătirea bazelor avansate de operațiuni.

ADVERTISING

Șeful Statului Major General al Armatei Poloneze, generalul Wiesław Kukuła, a declarat că proiectul va întări rezistența Poloniei, va limita mobilitatea trupelor inamice și îi va proteja pe soldații și civilii polonezi.

Polonia are graniță cu enclava rusă Kaliningrad, în nord. De asemenea, are graniță cu Belarus, țară care a permis Rusiei să-i folosească teritoriul la începutul invaziei pe scară largă în Ucraina, în februarie 2022.

Mai la sud, Polonia se învecinează cu Ucraina, iar scenariul unei victorii a Rusiei acolo ar vulnerabiliza această zonă de frontieră.

Polonia are aproximativ 224 de kilometri de frontieră cu Rusia și aproximativ 400 cu Belarus.

ADVERTISING

Conform planului, nu toate granițele poloneze vor fi fortificate la nivel maxim, însă autoritățile nu au oferit mai multe detalii. Tot ce se știe este că "scutul estic" va acoperi în total 700 de kilometri de frontieră.

Władysław Kosiniak-Kamysz, ministrul polonez al Apărării, a spus că lucrările vor începe anul acesta și se vor încheia până în 2028. Vicepremierul Poloniei a estimat costurile la 2,56 miliarde de dolari.

Proiectul va fi realizat în cooperare cu Estonia, Lituania și Letonia, țările baltice cu care Polonia cooperează pentru întărirea securității în regiune.

ADVERTISING

Avertismente că Rusia ar putea ataca

Polonia este una dintre țările NATO care au atras atenția că Rusia ar putea ataca în altă parte a Europei, dacă nu este înfrântă în Ucraina.

Șeful serviciului polonez de informații a afirmat la sfârșitul anului trecut că Rusia ar putea ataca NATO până în 2026.

Premierul polonez Donald Tusk a spus în martie că Europa se află "într-o fază pre-război" și că trebuie să se pregătească urgent.

Cu o lună înainte, ministrul polonez al Apărării a declarat că Polonia trebuie să se pregătească urgent pentru ameninţarea unui război cu Rusia.

Polonia alocă o cotă mai mare din PIB pentru apărare decât orice altă țară membră NATO, potrivit Statelor Unite. Totodată, Varșovia și-a propus obiectivul ambițios de a obține supremația militară pe continent în viitor, semnând contracte importante de înzestrare militară.

Ceilalți vecini ai Rusiei se pregătesc pentru ce e mai rău

Alte țări din vecinătatea Rusiei își întăresc, de asemenea, apărarea frontierelor. Țările baltice plănuiesc și ele crearea unor fortificații puternice, inclusiv de buncăre, la granițele cu Belarus și Rusia.

Șase state NATO - Polonia, Finlanda, Norvegia, plus cele trei state baltice - plănuiesc realizarea unui "zid de drone" pentru a se apăra de Rusia.

Polonia are deja un zid la granița cu Belarus, ridicat de guvernul anterior anul trecut, pentru a preveni pătrunderea imigranților ilegali.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇