Cu o lună înainte de a pleca de la Casa Albă, Trump a dat decret prezidenţial să fie construite clădiri frumoase

Cu o lună înainte de a pleca de la Casa Albă, Trump a dat decret prezidenţial să fie construite clădiri frumoase

Viitoarele clădiri federale americane vor trebui să fie „frumoase”, construite de preferinţă în stilul greco-roman clasic, a ordonat prin decret preşedintele în exerciţiu, Donald Trump, cu o lună înainte de încheierea mandatului său.

Decretul prezidenţial care vizează să promoveze „o magnifică arhitectură cetăţenească federală” menţionează că stilul „clasic” şi alte stiluri arhitecturale „tradiţionale” vor trebui „privilegiate, în loc să fie descurajate” în construcţia de noi clădiri federale, notează AFP.

Este stilul celor mai cunoscute monumente ale capitalei americane, cum sunt Casa Albă, Capitoliul unde se află sediul Congresului sau Lincoln Memorial.

Guvernul american „în bună parte s-a oprit să mai ridice clădiri frumoase”, subliniază documentul, criticând „amestecul disparat” de construcţii publice observabil la Washington, mai ales cele care au o vechime de cel mult 70 de ani.

În prima sa versiune, decretul prevedea interdicţia de a se construi clădiri cu un alt stil arhitectural decât stilul greco-roman, provocând iritare în rândul unor asociaţii de arhitecţi.

ADVERTISING

Deşi mai flexibilă, iniţiativa a fost aspru criticată de Institutul American al Arhitecţilor care şi-a exprimat "consternarea".

"Locuitorii ar trebui să aibă dreptul şi datoria de a decide ei înşişi în legătură cu stilul arhitectural care corespunde cel mai bine nevoilor lor", a afirmat directorul organizaţiei, Robert Ivy, într-un comunicat.

Donald Trump, promotor imobiliar înainte de a deveni preşedintele Statelor Unite, s-a făcut cunoscut, totuşi, prin construcţia de clădiri moderne din sticlă, oţel şi multe mulaje aurii.

ADVERTISING

Citeşte articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇