Șansa de supraviețuire politică a domnului Ludovic

Dacă va uita de camarilă, pentru că ea oricum e cu botul la țâța bugetului prin numirile de la ministere și se va pune cu energie în slujba planului prezidențial de modificare a Constituției, va avea o șansă mare să ajungă candidatul PNL la prezidențiale.
Șansa de supraviețuire politică a domnului Ludovic

Bun, Ludovic Orban s-a văzut cu sacul Camerei Deputaților în căruța proprie, după ce l-a schimbat pe câteva ministere, după ce a negociat dur cu partenerii și cu nemulțumiții din partid.

Asta după ce și-a expus cam prea mult lenjeria intimă sufletească înaintea președintelui, a partidului și a partenerilor de guvernare. Ca să dovedească – pentru a câta oară? – că știe să poarte negocieri ca nimeni altul de pe scena politică.

Dracul democratic a făcut în schimb din funcția de prim-ministru una majoritară privind execuția și minoritară privind negocierea.

Și cum domnul Ludovic Orban nu e vreun Da Vinci ca să aibă la purtător ambele dexterități, a făcut și dumnealui la Guvern ce-a putut. A rezistat atacurilor pe-se-de și i-a ținut pe aceștia în Opoziție dar, ocupat cu această problemă, a cam uitat să guverneze.

ADVERTISING

A uitat să schimbe miniștri nepopulari și nepricepuți, n-a luat la vreme măsurile antipandemie și de aici i s-a tras.

Ludovic al câtelea vrea el

Întrebarea firească este dacă ce s-a negociat îi ajunge domnului Orban. Dacă cu ce a rămas din ce a avut îi e destul. Dacă trocul cu plusul de ministere pentru șefia Camerei nu-l râcâie îndestul ca să se gândească la un viitor în care să adune în căruța sa tot.

Cred că rușinea de care s-a acoperit blocând negocierile după ce renunțase la pretenții o să-l roadă public îndestul. Când se va uita la ce face Cîțu un junghi îi va trece prin inimă. Când Cîțu va avea vreo realizare majoră domnul Ludovic va simți tăișul unui pumnal în spate.

L. Orban scoate PNL la mezat? Răspunderea lui Klaus Iohannis

Când Dan Barna se va lăuda cu vreo victorie de etapă obținută de miniștrii săi, domnul Ludovic va simți în gură miros de arsenic.

Cred că visul cel mare al domnului Ludovic este președinția și nu văd nimic nepotrivit în asta. Dar ce-ar fi dacă Cioloș o clamează de pe acum ca să-i ia fața lui Barna la șefia partidului.

Am susținut și susțin că Ludovic Orban ar fi mult mai bun la Cotroceni decât a fost la Palatul Victoria. Cred că în funcția de președinte s-ar descurca cel puțin ca domnul Iohannis, dacă nu chiar mai bine pentru că e la fel de încăpățânat, dar mult mai mobil și la negoceri se mișcă aproape la fel de bine ca domnul Băsescu.

Domnul Ludovic s-ar pune pe treabă cum ar apărea o problemă politică și n-ar avea astâmpăr dacă nu ar soluționa-o cât se poate de repede.

Domnul Ludovic nu și-ar face din PSD un inamic de durată ci, la nevoie, un aliat de conjunctură. De exemplu, eu cred că negocierea unei modificări constituționale nu se va face cu domnul Iohannis la Cotroceni, dar cu domnul Ludovic mare șef la deputați da, ar exista o șansă.

Are rost să mai facă președintele alte consultări?

Șansa domnului Orban de a se primeni după greșelile făcute ca prim ministru ar fi să-l lase pe domnul Cîțu în pace să guverneze și să se ocupe de chestiunea modificării Constituției. Dacă va înțelege acest imperativ, dacă se va dedica lui și dacă va obține o victorie, atunci domnul Ludovic va re-deveni domnul Orban.

Dacă va fi să-și mestece amarul cârcotind public sau în partid împotriva lui Cîțu, va ieși din politică cu picioarele înainte. Dacă va proceda ca un moș ranchiunos, mai bine ar pune mâna pe lopățica de infanterie și s-ar apuca de săpat la Belu.

Dacă doar îl va ajuta dezinteresat sau nu pe Cîțu să țină în frâu ambițiile useriste nu va fi destul. Dacă se va bate pe sub masă pentru funcția de prim ministru e condamnat la înfrângere.

Ca să se reinventeze, domnul Ludovic are nevoie de o mare victorie care să facă uitate sincopele la guvernarea anului ce se încheie.

Culisele negocierii Guvernului. Buturuga mică

Dacă va uita de camarilă, pentru că ea oricum e cu botul la țâța bugetului prin numirile de la ministere și se va pune cu energie în slujba planului prezidențial de modificare a Constituției, va avea o șansă mare să ajungă candidatul PNL la prezidențiale. Bineînțeles dacă va trece cu bine de alegerile din primăvară, de la partid.

Ca atare cred că până nu se va ține congresul PNL domnul Ludovic va tăcea și va conduce Camera. După congres, în funcție de rezultat, va trece la luptă sau în Opoziție.

Dar dacă domnul Ludovic se va reinventa sau nu depinde numai de dânsul, depinde de cum va putea trece peste înfrângerea de la alegerile astea. Dacă ar avea mentalitate de supraviețuitor s-ar angaja într-o bătălie politică cu miză mare.

Toată problema este ca domnul Ludovic să-și ridice ochii de la firul ierbii și să aibă curajul nu doar de a privi muntele din zare, ci și de a-l escalada.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇