Crește puternic numărul cazurilor de Covid în Spania, mai ales în rândul tinerilor

Crește puternic numărul cazurilor de Covid în Spania, mai ales în rândul tinerilor

Situaţia sanitară din Spania s-a înrăutăţit semnificativ în ultimele zile, prin creşterea exponenţială a numărului de contaminări cu COVID-19 printre tineri.

Această înmulţire forţează autorităţile să ia în considerare o înăsprire a măsurilor într-un moment în care vaccinarea accelerează, relatează AFP.

"Cifrele zilei nu arată deloc bine", a comentat luni seară Fernando Simon, epidemiolog-şef al Ministerului Sănătăţii.

El a explicat că "aceste date sunt extrem de variabile între diferitele categorii de vârstă" şi că "printre cei mai tineri avem o rată de incidenţă apropiată de 600".

ADVERTISING

Rata de incidenţă a crescut la peste 200 (204 la 100.000 de locuitori în ultimele două săptămâni), comparativ cu o medie de 152,8 vineri, la precedenta publicare a datelor sanitare.

Ministerul spaniol al Sănătăţii a înregistrat luni 32.607 noi cazuri de COVID-19 în ultimele 72 de ore şi 23 de morţi.

Ar putea fi reintroduse noi restricții

Doctorul Fernando Simon a spus că situaţia este "complicată", dar a salutat faptul că acest lucru nu se resimte în "parametrii de gravitate", adică în numărul persoanelor spitalizate sau în numărul morţilor.

ADVERTISING

În acelaşi timp, campania de vaccinare se accelerează: 40,3% din populaţia de circa 47 de milioane de spanioli este vaccinată complet împotriva coronavirusului, în timp ce peste jumătate (55,9%) a primit cel puţin o doză dintr-un vaccin.

Dată fiind deteriorarea situaţiei sanitare, mai multe regiuni din Spania, printre care Andaluzia şi Catolonia, iau în considerare reintroducerea unor restricţii în această săptămână, în contextul în care de la 26 iunie măştile nu mai sunt obligatorii în exterior.

Cu aproape 81.000 de morţi şi peste 3,8 milioane de cazuri, Spania este una dintre cele mai afectate ţări din Europa de pandemie.

ADVERTISING


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇