Copilul ucrainean care s-a născut odată cu războiul se întoarce acasă

Copilul ucrainean care s-a născut odată cu războiul se întoarce acasă

Printre cei care au părăsit Ucraina la începutul războiului şi se întorc acum acasă se află şi un băieţel născut în subsolul unui spital a doua zi după ce Rusia i-a invadat ţara.

Fedir s-a născut pe 25 februarie, a doua zi de război, aflăm dintr-un reportaj BBC.

“Ţara noastră este cu adevărat o ţară bună şi poate că acesta este un preţ pe care trebuie să îl plătim pentru ca alţi copii să trăiască într-o lume mai bună, într-o ţară mai bună”, spune mama lui, Victoria, care  a fost nevoită să nască în subsolul spitalului, unde se mai aflau alte câteva zeci de persoane.

ADVERTISING

“I-am spus să aprecieze şi să le fie recunoscător oamenilor din această ţară şi să încerce să păstreze spiritul ucrainean special”, mai spune femeia.

Potrivit autorităţilor ucrainene, peste 48.000 de copii s-au născut în Ucraina de la începutul războiului.

ONU estimează că mai mult de 14 milioane de oameni şi-au părăsit locuinţele de la începutul războiului din Ucraina, peste şase milioane dintre ei plecând în ţările vecine, în timp ce restul s-au refugiat în alte regiuni ale ţării.

Zilele trecute, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a susţinut că Moscova a deportat în Rusia peste 200.000 de copii ucraineni, printre care copii orfani, copii cu părinți şi copii despărțiți de familiile lor.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Sâmbătă, 4 iunie, am intrat în ziua 101 de război. Rușii continuă atacurile în est și la nord de Harkov, dar înaintează foarte greu. În același timp, forțele ucrainene au recucerit aproximativ 20% din terenul pierdut în Severodonețk, a anunțat guvernatorul regiunii Lugansk.

C.S.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇