Ziua 101 de război: Atacuri susținute ale rușilor, Ucraina începe să primească arme grele, Putin zice că le sparge ca pe nuci

Ziua 101 de război: Atacuri susținute ale rușilor, Ucraina începe să primească arme grele, Putin zice că le sparge ca pe nuci

Rușii continuă atacurile în est și la nord de Harkov, dar înaintează foarte greu. În același timp, forțele ucrainene au recucerit aproximativ 20% din terenul pierdut în Severodonețk, a anunțat guvernatorul regiunii Lugansk și încearcă să restabilească controlul total asupra localității.

Deja Ucraina începe să primească armele grele pe care le cere insistent Occidentului de câteva săptâmâni, iar acest lucru ar putea schimba cursul războiului. Oficiali ai președinției ucrainene anunță că în curând, Ucraina va declanșa o contraofensivă puternică. Iar un consilier al lui Zelensky spune că războiul ar mai putea dura între 2 și 6 luni.

Într-un interviu acordat presei ruse, care este făcut public pe bucăți, Putin a spus că soldații ruși sparg ca pe nuci armele livrate Ucrainei de alte țări.

spotmedia.ro v-a prezentat în format LIVE TEXT cele mai importante evoluții din războiul din Ucraina de sâmbătă, 4 iunie, ziua 101 de război

22:55 - Armata ucraineană anunță că sâmbătă au avut loc mai multe atacuri aeriene în nordul și estul Ucrainei: pe lângă bătălia intensă pentru orașul Severodonetsk din estul țării, au fost înregistrate bombardamente de artilerie în așezările din nordul regiunilor Sumî și Cernihov, dar și în zona Harkov, în nord-est și în estul regiunii Donețk.

ADVERTISING

22:30 - Forţele ucrainene încearcă să "restabilească deplinul control” asupra localităţii Severodoneţk, din estul Ucrainei, a declarat sâmbătă primarul oraşului, Olexander Striuk. "Au fost câteva succes ale trupelor ruse care au reuşit să intre în oraş şi să pună mâna pe o bună parte din el, împărţindu-l în două. Dar soldaţii noştri au reuşit să se redistribuie, să construiască o linie de apărare. Iar acum se încearcă restabilirea controlului total", a spus el.

21:13 - Într-un interviu acordat presei ruse, Vladimir Putin a spus că forţele antiaeriane ruse au doborât zeci de arme livrate Ucrainei de alte state şi „le sparg ca pe nuci”. Alte declarații vor fi difuzate zilele următoare.

20:30 - Ucraina şi Rusia au făcut schimb de circa 320 de trupuri de soldaţi ucişi, potrivit autorităţilor de la Kiev, informează sâmbătă dpa. Schimbul a avut loc pe 2 iunie, pe linia frontului din regiunea Zaporojie, fiecare dintre cele două părţi predând celeilalte circa 160 de trupuri neînsufleţite.

19:34 - Patru soldaţi străini voluntari au fost ucişi în lupta contra invaziei ruse a Ucrainei, a anunţat sâmbătă Legiunea Internaţională pentru Apărarea Ucrainei. Legiunea a citat numele unui olandez, un australian, un german şi un francez, fără a preciza data sau circumstanţele morţii lor.

ADVERTISING

16:31 - Un incendiu a cuprins sâmbătă clădirea principală a mănăstirii de lemn Toți Sfinții din Sviatohirsk, în estul Ucrainei, a anunțat Biserica Ortodoxă Ucraineană. „Ca urmare a ostilităților, un incendiu de proporții a izbucnit pe teritoriul sfeșturii Tuturor Sfinților din Sviatohirsk Lavra. Flăcările au cuprins clădirea principală", scrie în anunț, informează Mediafax. Mănăstirea a fost construită în anul 1526.

14:30 - Forțele ruse au doborât un avion militar ucrainean care transporta arme și muniții în apropierea portului Odesa de la Marea Neagră, informează BBC, citând Ministerul rus al Apărării. Rachete rusești au lovit și un centru de antrenament de artilerie din regiunea ucraineană Sumy, unde instructori străini antrenau forțele ucrainene, mai spune sursa citată.

13:24 - De la începutul ofensivei militare a Rusiei în Ucraina ruşii au pierdut 31.050 de soldaţi, susțin Forţele Armate Ucrainene. Au mai fost eliminate de către ucraineni 1.376 de tancuri ruseşti, 3.379 de vehicule militare blindate, 680 de sisteme de artilerie, 207 sisteme MLR, 95 de sisteme de apărare antiaeriană, 210 avioane de război, 175 de elicoptere, 2.337 de camioane şi autocisterne, 13 nave, 122 de rachete de croazieră, 540 de drone, şi 52 de echipamente speciale.

ADVERTISING

12:23 - Serviciile de informații ale Ucrainei sunt în legătură cu luptătorii capturați în combinatul siderurgic Azovstal și au informații despre condițiile de detenție, spune ministrul ucrainean de Interne Denis Monastirski, citat de Reuters. El a dat asigurări că Kievul face tot ce este posibil pentru ca luptătorii de la Azovstal să fie eliberați și să revină acasă.

12:18 - Guvernatorul din Lugansk spune că „rușii își aruncă toate rezervele” asupra orașului Severodonețk din estul Ucrainei, potrivit BBC. Oficialul spune că forțele ucrainene au respins nouă atacuri inamice în ultimele 24 de ore, au fost distruse un tanc, un sistem de artilerie și opt vehicule blindate, iar unitățile de apărare aeriană au doborât o rachetă de croazieră și trei vehicule aeriene fără pilot. Orașul este bombardat constant de câteva săptămâni, iar situația civililor este dificilă.

12:12 - Activitatea aeriană rusă continuă să fie ridicată deasupra regiunii Donbas, din estul Ucrainei, iar avioanele ruse efectuează atacuri în care folosesc deopotrivă muniţie ghidată şi neghidată, informează Ministerul Apărării din UK. De asemenea, în regiune, Rusia şi-a intensificat utilizarea combinată a loviturilor aeriene şi de artilerie.

11:00 - Războiul cu Rusia ar mai putea dura între două şi până la şase luni, a spus consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak, citat sâmbătă de dpa. Durata va fi influențată de capacitatea stocurilor de armament, dar și de felul în care se vor schimba poziționările Europei, Ucrainei şi Rusiei. Vor avea loc negocieri de pace doar dacă situaţia pe teren se va schimba şi Rusia nu va mai avea impresia că îşi poate impune condiţiile, a mai spus el.

09:35 - Vineri au intrat în România 7.972 de cetăţeni ucraineni, în scădere cu 0,7 % faţă de ziua precedentă. Pe la frontiera cu Ucraina au intrat în România 4.263 cetăţeni ucraineni, iar pe la cea cu Republica Moldova au intrat 1.069 cetăţeni ucraineni. De la declanşarea războiului din Ucraina, au intrat în România 1.114.327 cetăţeni ucraineni.

08:57 - În Mariupol, ruinele caselor au devenit morminte pentru familii întregi.

08:55 - Ucraina va avea curând suficiente arme cât să înceapă o contraofensivă puternică, a spus un consilier al președinției ucrainene.

08:00 - Ucraina a semnat un acord cu compania americană de energie nucleară Westinghouse pentru aprovizionarea cu combustibil a tuturor centralelor sale atomice, în efortul de a pune capăt dependenţei de livrările din Rusia. Ucraina are patru centrale nucleare în funcţiune, dintre care cea mai mare, de la Zaporojie, a căzut sub controlul Rusiei în februarie, dar este încă operată de tehnicieni ucraineni.

06:45 - ONU a anunțat, făcând un bilanț al primelor 100 de zile de război, că aproximativ 14 milioane de ucraineni, majoritatea femei şi copii, au fost forţaţi să-şi părăsească locuinţele până acum, iar 15,7 milioane de oameni au nevoie de sprijin umanitar în prezent, cifra fiind în creștere.

06:40 - Rușii nu par să reușească să își accelereze „operațiunea militară specială”, așa cum declară.

06:34 - Rușii își adună forțele în est, în apropiere de Sloviansk, pentru a relua ofensiva. Kramatorsk, situat în apropiere, este cea mai mare zonă urbană din Doneţk aflată încă sub controlul ucrainean, reltează CNN. Până la 20 de batalioane ruse se află în zonă.

06:30 - Statul Major al armatei ucrainene spune că la Severodoneţk, luptele continuă. Rușii au luat cu asalt zonele rezidenţiale din partea de est a oraşului și au un succes parţial și încearcă să treacă râul Siverskiy, fără succes însă.

06:28 - Forțele ucrainene au recucerit aproximativ 20% din terenul pierdut în Severodonețk, anunță guvernatorul regiunii Lugansk. "Deși înainte situația era dificilă, procentul rușilor era în jur de 70%, acum deja i-am împins înapoi cu aproximativ 20%", a declarat Serghei Haidai pentru televiziunea națională ucraineană citată de BBC.

06:25 - Luptele au început la nord de Harkov, unde forţele ucrainene au recâştigat teritoriu în ultimele săptămâni. Statul Major ucrainean spune că aici, forţele ruse încearcă să blocheze înaintarea trupelor ucrainene în direcţia frontierei de stat.

06:00 - Președintele Recep Tayyip Erdogan a vorbit la telefon cu secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, căruia i-a spus că îngrijorările Turciei privind securitatea legate de solicitările de aderare ale Suediei şi Finlandei sunt bazate pe "motive legitime", potrivit Departamentului de comunicare al Preşedinţiei, citat de CNN. El a spus că ambele țări trebuie să spună clar că au încetat să sprijine "terorismul", că au ridicat sancţiunile împotriva Turciei şi că sunt gata să arate solidaritate în alianţă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇