Mii de oameni vor participa la un concert rock în Barcelona – în interior! – ca parte a unui test pentru a vedea cât de eficiente sunt testele COVID care dau rezultat în aceeași zi în prevenirea focarelor la evenimente mari.
Aproximativ 5.000 de participanți vor fi lăsați să intre în Palau Sant Jordi din oraș, sâmbătă seara. Ei vor fi liberi să se deplaseze oriunde, în timp ce trupa rock Love of Lesiabn susține un concert, scrie Euronews.
Însă, voluntarii vor trebuie să poarte măști sanitare tot timpul. Totodată, înainte de a intra în incinta festivalului, fiecare persoană trebuie să se testeze cu un test antigen. Este vorba despre testele care dau rezultatul mult mai rapid decât cele Real Time PCR.
Restul Spaniei rămâne cu obligația de a respecta numărul maxim permis la întruniri - 4 în spații închise.
Concertul-test vrea să vadă cât de eficiente sunt măsurile aflate în vigore în majoritatea țărilor pentru a opri răspândirea COVID-19.
Autoritățile locale sunt implicate
Spectacolul este susținut de autoritățile locale și de experții Fundației Barcelona pentru lupta împotriva SIDA și bolilor infecțioase, care a organizat, de asemenea, un studiu de caz în jurul unui concert mai redus - de 500 de persoane, în decembrie 2020.
Specialiștii au spus că rezultatele studiului de caz preliminar au arătat că pre-screeningul cu teste antigenice și utilizarea măștilor faciale au reușit să prevină infecțiile în cadrul concertului, în ciuda faptului că nu există reguli de distanțare socială.
Persoanelor cu boli de inimă, cancer sau celor care au fost în contact cu cineva infectat cu COVID-19 în ultimele săptămâni li s-a cerut să nu se înscrie la acest concert.
Deținătorii de bilete au putut alege între trei locații din Barcelona unde trebuie să facă un test rapid de antigen sâmbătă dimineață, iar costul biletului a inclus testul și o mască de față de înaltă calitate pe care vor trebui să le poarte.
Ce se analizează mai exact
Organizatorii spun că este primul eveniment comercial de această dimensiune organizat în Europa în timpul pandemiei.
”Acesta este un alt mic pas către a putea organiza concerte și evenimente culturale” în timpul pandemiei, a spus dr. Boris Revollo, un virusolog implicat în cercetare.
Pe lângă faptul că este de 10 ori mai mare decât concertul din decembrie, de data aceasta nu va exista niciun grup de control menținut în afara sălii de concert.
Însă participanții vor fi informați dacă s-au infectat sau nu. Astfel, echipa lui Revollo va analiza rata de infectare în cazul a 5.000 de oameni care participă la un concert versus rata de infectare în rândul populației generale.
Astfel, specialiștii vor să observe dacă există discrepanțe care ar putea indica o contagiune la concert.