Cîțu a trimis Corpul de Control la INSP, în urma unor atacuri cibernetice legate de vaccinare

Cîțu a trimis Corpul de Control la INSP, în urma unor atacuri cibernetice legate de vaccinare

Premierul Florin Cîțu a trimis Corpul de Control la Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), în urma unor atacuri cibernetice.

”Corpul de Control al Prim-Ministrului, în urma sesizărilor primite, desfăşoară o verificare la Institutul Naţional de Sănătate Publică referitoare la siguranţa sistemelor informatice gestionate la nivelul instituţiei”, a anunţat joi Executivul.

Potrivit unor surse citate de Digi24, săptămâna trecută au avut loc mai multe atacuri cibernetice asupra Registrului Electronic Național de Vaccinări (RENV).

ADVERTISING

În schimb, alte surse transmit că ar fi fost atacată de hackeri platforma oficială de programări la vaccinare - programare.vaccinare-covid.gov.ro. Prin urmare, momentan nu este clar ce site a fost ținta hackerilor.

Atacurile informatice - 182 la număr! - au avut loc la finalul săptămânii trecute, în decurs de 2 ore, conform sursei citate.

Conform aceluiași post de televiziune, Corpul de Control al premierului a fost trimis și la Ministerul Sănătății, în legătură cu aceste atacuri informatice.

Noul director al INSP, Radu Cucuiu, a confirmat controlul pentru Libertatea, însă fără să dea prea multe detalii.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

El a afirmat că ”s-a trimis o solicitare scrisă, prin care au fost solicitate anumite date, anumite acte, la care se va răspunde”.

Reacția INSP

INSP a reacționat deja în acest caz, pasând responsabilitatea la STS în ce privește platforma de programări pentru a primi serul antiCOVID.

Institutul a transmis că nu are "atribuţii şi drepturi" de administrare a platformei.

Pentru o corectă informare a publicului, Institutul Național de Sănătate Publică, dorește să facă următoarele clarificări față de recentele articole apărute în spațiul public, privind gestionarea centrelor de vaccinare.

În acest sens precizăm că platforma de programare la vaccinare este dezvoltată și administrată de către Serviciul de Telecomunicații Speciale.

Centrele de vaccinare sunt  organizate de către Direcțiile de Sănătate Publică Județene și sunt comunicate atât INSP cât și STS pentru a le asigura funcționalitatea. Orice solicitare de blocare a programărilor este făcută de către DSPJ printr-o cerere adresată STS, în baza solicitărilor autorităților publice locale și/sau a unităților sanitare.

Ca urmare, INSP nu are atribuții și drepturi de administrare a platformei de programare care este administrată de o altă instituție.

ADVERTISING

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇