Cine este Marian Enache și ce planuri are noul președinte al CCR

Cine este Marian Enache și ce planuri are noul președinte al CCR
Foto: CCR

Marian Enache este noul președinte al CCR, ales sâmbătă, după ce trei noi judecători CCR au depus jurământul la Palatul Cotroceni.

  • Marian Enache s-a născut la 5 mai 1954, în municipiul Iaşi și este absolvent al Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii „Al. I. Cuza” din Iaşi (1977). Este și doctor în ştiinţe juridice, specializarea drept constituţional, la Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti (1997).
  • În perioada 1977-1990, a fost avocat în Baroul Iaşi, Baroul Vaslui.
  • În perioada 1998-2010, a fost avocat în Baroul Bucureşti.
  • A devenit membru în Consiliul Provizoriu de Uniune Naţională (CPUN), în 1990.
  • A fost deputat în perioada 1990-1992; vicepreşedinte al Adunării Deputaţilor; vicepreşedinte al Comitetului Adunării Constituante, membru al Comisiei de redactare a Constituţiei României; membru al Comisiei de redactare a proiectului de Regulament al Adunării Deputaţilor.
  • A fost consilier prezidenţial – Direcţia juridică a Preşedinţiei României (1993)
  • A fost ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Republica Moldova (1993-1996).
  • În legislatura 1996-2000, a fost deputat; membru al Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi din Camera Deputaţilor şi membru al Comisiei de validare.
  • A fost secretar general adjunct al Camerei Deputaţilor (2011-2012).
  • A fost ales deputat în legislatura 2012-2016; membru al Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport.
ADVERTISING

Marian Enache a fost numit judecător la CCR de Senat, în 2016, pentru un mandat de 9 ani.

Ce își propune noul președinte al CCR

După ce a fost ales, noul preşedinte al Curţii Constituţionale, Marian Enache, și-a prezentat direcţiile principale de acţiune ale mandatului său.

"Acestea pun accent pe dinamism, deschidere, dialog, digitalizare, management eficient şi consolidarea echidistanţei Curţii Constituţionale", se arată într-un comunicat al CCR.

La capitolul dinamism, noul preşedinte are în vedere, printre altele, impulsionarea activităţii Curţii Constituţionale, având în vedere că sunt peste 8.800 de dosare pe rol, aflate în diverse stadii de soluţionare. Aceste dosare sunt din perioada 2018-2022, unele fiind pe rolul său de peste patru ani.

Marian Enache îşi mai propune realizarea unei deschideri mai mari a instituţiei în raport cu celelalte autorităţi publice şi cu reprezentanţii tuturor profesiilor juridice, către necesităţile societăţii româneşti, forurile internaţionale de justiţie constituţională, dar şi către mass-media, pentru a se putea disemina şi explica mai bine deciziile Curţii Constituţionale.

Un alt obiectiv este promovarea unui dialog mai structurat între instituţiile statului, pentru a diminua numărul conflictelor juridice de natură constituţională, la care să se adauge dialogul instituţional cu instanţele constituţionale şi europene (CEDO/ CJUE).

Se va urmări, totodată, continuarea eforturilor de digitalizare, implementarea registrului electronic jurisdicţional, dezvoltarea unui modul de jurisprudenţă şi a unui motor de căutare şi reducerea la minimum a registrelor "scrise de mână".

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇