Iohannis îşi trimite consiliera la CCR. Cine e Mihaela Ciochină

Iohannis îşi trimite consiliera la CCR. Cine e Mihaela Ciochină

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, luni, decretul pentru numirea unei consiliere de la Cotroceni în funcţia de judecător la Curtea Constituţională. Este vorba despre Mihaela Ciochină.

Mandatul acesteia începe pe 11 iunie şi durează 9 ani.

Mihaela Ciochină a fost numită consilier prezidenţial pe 14 ianuarie 2015.

Cine este Mihaela Cochină

Mihaela Ciochină are 54 de ani, este absolventă a Facultății de Drept, Universitatea din București, cu specializare în relații internaționale (1992), potrivit CV-ului Administrației Prezidențiale.

ADVERTISING

A participat la seminarii interne și internaționale pe probleme de tehnică legislativă, proceduri parlamentare, statutul funcționarului public. Din anul 1992 și până la momentul numirii în cadrul Administrației Prezidențiale, a lucrat în Senat, exercitând diferite funcții, de la cele de execuție până la funcția de director general al Direcției generale legislative.

A colaborat cu Consiliul Legislativ pentru elaborarea de rapoarte sau documente referitoare la evaluarea legislației din diferite domenii și cu Institutul European din România și Institutul Național de Administrație Publică în cadrul activităților de formare continuă a funcționarilor publici.

ADVERTISING

Este colaborator extern al Departamentului de Drept Public din cadrul Facultății de Drept, Universitatea din București.

Autoare a unor articole referitoare la procedura de legiferare și statutul parlamentarului în România, dintre care amintim: „Elemente de noutate în procedura de legiferare, urmare a revizuirii Constituţiei şi regulamentelor parlamentare” (Revista de Drept Public nr. 4/2003); „Unele consideraţii privind răspunderea membrilor Parlamentului în lumina Legii nr. 96/2006 privind statutul deputaţilor şi al senatorilor” în Răspunderea în dreptul constituţional (Bucureşti, 2007).

mihaela-ciochina
Foto: Administrația Prezidențială

"O funcționară toată viața "

Iată ce scria în urmă cu câteva zile Ioana Ene Dogioiu despre potenţiala numire a Mihaelei Ciochină la CCR:

ADVERTISING

"O funcționară toată viața, probabil corectă, probabil muncitoare, câteva seminarii, câteva articole. Și atât.  Un CV dezolant în raport cu reperul de "înaltă competenţă profesională" care ar trebui să fie un judecător CCR.

Ceea ce ar fi cu atât mai regretabil cu cât dl Iohannis, absolut neîngrădit în alegere, a făcut până acum propuneri cu adevărat pe măsură funcției de judecător CCR: dnele Stanciu (fost președinte ICCJ, magistrat de uriașă anvergură) și Tănăsescu (profesor universitar constituționalist de mare valoare și cu recunoaștere inclusiv internațională).

În CCR nu ar avea ce să caute nu doar impostura de tip Licu, dar nici mediocritatea, fie ea cuminte și docilă. Iar cei care ajung acolo ar trebui să fie la un asemenea nivel profesional încât să aibă totul de pierdut dacă se compromit."

Cine mai ajunge la CCR în iunie

Amintim că Bogdan Licu a fost votat recent judecător CCR de Camera Deputatilor, la propunerea PSD, iar Iulia Scântei este alegerea Senatului la propunerea PNL.

Conform Constituţiei, cei nouă judecători ai CCR sunt numiţi astfel: trei de Camera Deputaţilor, trei de Senat şi trei de preşedintele României.

În această vară se încheie mandatul lui Valer Dorneanu, numit de Camera Deputaţilor, dar şi mandatele Monei Pivniceru şi Daniel Morar. Cei au fost trimişi acolo de Senat şi de preşedinte (în mandatul lui Traian Băsescu).


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇