Bogdan Licu şi Iulia Scântei sunt viitorii judecători de la Curtea Constituţională

Bogdan Licu şi Iulia Scântei sunt viitorii judecători de la Curtea Constituţională

Camera Deputaților și Senatul, reunite, marţi, în şedinţe separate, au votat propunerile de candidaţi pentru două posturi de judecător la Curtea Constituţională.

Bogdan Licu şi Laura Iulia Scântei, din partea PSD şi PNL, îi vor înlocui pe Valer Dorneanu şi pe Mona Pivniceru, la finalizarea mandatelor celor doi judecători, în vara acestui an.

"Avem de ales între original și copie"

Cei trei candidaţi propuși pentru votul din Camera Deputaților, Bogdan Licu, susţinut de PSD, Cristi Danileţ, nominalizat de USR, şi Ioan Sabău-Pop, propunerea AUR, au primit avize favorabile de la deputaţii jurişti.

Bogdan Licu a obținut 208 voturi „pentru” și 93 „împotrivă”.

ADVERTISING

„Avem de ales între original și copie, între original și plagiat. (...) Nu sunt îndeplinite condițiile legale cu privire la candidatura din partea PSD”, a spus în timpul dezbaterilor Stelian Ion.

„Noi venim cu un om experimentat, un om respectat atât în sistemul universitar și juridic românesc, cât și la nivel internațional. Noi vedem Curtea Constituțională ca o curte care trebuie să respecte buna orânduire, care trebuie să vegheze pentru ca dreptatea să se facă în România”, a afirmat liderul AUR, George Simion.

Acuzat de plagiat și apartenență la masonerie

Bogdan Licu a fost acuzat în 2016 de jurnalista Emilia Șercan că a plagiat în lucrarea de doctorat, intitulată "Corupția, risc major la adresa securității naționale". Licu era atunci prim-adjunctul procurorului general, iar Emilia Șercan l-a acuzat că a plagiat 200 din cele peste 400 de pagini ale lucrării coordonate de fostul vicepremier Gabriel Oprea.

ADVERTISING

Licu a susținut teza de doctorat la Academia Națională de Informații "Mihai Viteazul", din subordinea SRI.

Cazul a fost clasat de procuroarea Alexandra Mihai de la Parchetul Înaltei Curți. Deși nu a identificat elemente de natură penală, ancheta a stabilit că aproape 27% din teza de doctorat constituie plagiat.

În martie 2020, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de numire a lui Bogdan Licu în postul de adjunct al procurorului general, deși Consiliul Superior al Magistraturii a emis aviz negativ din cauza plagiatului și a înscrierii acestuia în masonerie. În vara anului 2020, CNATDCU a suspendat analiza doctoratului lui Bogdan Licu.

ADVERTISING

"Un vot onorant și un vot care mă obligă"

Şi senatorii s-au reunit pentru a numi prin vot secret un judecător la Curtea Constituţională, candidaţii propuşi fiind audiaţi săptămâna trecută de Comisia Juridică. Au primit aviz favorabil Laura Iulia Scântei, preşedintele Comisiei Juridice din Senat şi membru PNL; Peter Eckstein-Kovacs, fost senator UDMR - propus de USR şi Radu Ghidău, fost deputat PNŢCD - propus de AUR.

La votul de azi, Iulia Scântei a primit 76 de voturi „pentru” și 34 „împotrivă”.

Peter Ecsktein Kovacs a primit 22 de voturi „pentru” şi 88 „împotrivă”, iar Radu Ghidău a primit 12 voturi „pentru” şi 98 „împotrivă”.

„Vă mulțumesc pentru votul dumneavoastră de astăzi, un vot onorant și un vot care mă obligă. Mă obligă să continui ceea ce am făcut vreme de șase ani, să apăr drepturi și libertăți aici, în Senatul României, cu votul ieșenilor acordat în două rânduri, în 2016 și în 2020.

De data aceasta prin votul dumneavoastră, prin încrederea dumneavoastră și cu sprijinul Partidului Național Liberal, care m-a propus pentru această onorantă funcție de judecător constituțional, îmi voi folosi și voi exercita atribuțiile de judecător constituțional pentru a merge mai departe în ceea ce privește consolidarea democrației constituționale în România, pentru ca România să rămână membru cu drepturi depline parte a lumii libere și a comunității euro-atlantice”, a spus după anunțarea rezultatului Iulia Scântei.

Conform Constituţiei, cei nouă judecători ai CCR sunt numiţi astfel: trei de Camera Deputaţilor, trei de Senat şi trei de preşedintele României.

Mandatul lui Valer Dorneanu, numit de Camera Deputaţilor, se încheie în această vară. De asemenea, în lunile următoare urmează să plece din funcţie alţi doi judecători ai CCR, Mona Pivniceru şi Daniel Morar. Cele două numiri au fost făcute de Senat şi de preşedintele Klaus Iohannis.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇