USR consideră că numirea lui Bogdan Licu în funcția de judecător la CCR nu respectă toate condițiile constituționale și legale.
Curtea Constituțională este o instituție fundamentală a statului român, însă, de la an la an, numirile făcute de partide la CCR s-au degradat, arată Uniunea Salvați România, într-un comunicat transmis marţi SpotMedia.ro.
"Aveam odinioară judecători la CCR de anvergură. În ultima perioadă, cu mici excepții, partidele au preferat, însă, să numească doar cozi de topor, pe criterii strict politice.
Astăzi, plenul Camerei Deputaților a avut de ales între original și copie, între original și plagiat. USR, ascultând vocea societății civile, a propus un judecător cu experiență, care și-a fundamentat întreaga carieră pe studiu, pregătire temeinică, note și concursuri pe bune, un judecător care este și formator la INM și care are un doctorat făcut ca la carte.
De cealaltă parte, a coaliției PSD-PNL, a venit contraexemplul, care a și fost votat pentru înalta demnitate de judecător la CCR: un candidat împins de la spate de serviciile secrete, care a avut rezultate submediocre de la liceu până la facultatea obscură și neacreditată pe care a terminat-o", a declarat deputatul USR Stelian Ion.
Neregulile din dosarul lui Licu
Constituția prevede, la art. 143, că judecătorii Curții Constituționale trebuie să aibă pregătire juridică superioară, înaltă competență profesională și o vechime de cel puțin 18 ani în activitatea juridică sau în învățământul juridic superior.
În aceste condiții, USR a decis să sesizeze Curtea Constituțională pentru numirea lui Bogdan Licu ca judecător la CCR.
"USR consideră că propunerea PSD, votată de deputații Coaliției sărăciei, nu îndeplinește criteriul constituțional al pregătirii juridice superioare.
În plus, prin nedepunerea diplomei de licență la dosarul de candidatură, Bogdan Licu nu a respectat prevederile legale cu privire la documentele necesare a fi depuse în vederea numirii ca judecător la CCR.
La rândul său, Camera Deputaților nu a analizat documentele oficiale care să ateste îndeplinirea de către candidat a condițiilor de numire, încălcându-se astfel dispozițiile cuprinse în art. 5 alin. (5) din Legea nr. 47/1992", a transmis formațiunea politică.
Clarificarea situației studiilor juridice ale candidatului Bogdan Licu este cu atât mai importantă cu cât au apărut în spațiul public mari dubii cu privire la existența vreunei diplome eliberate pe numele acestuia, arată USR, subliniind că din dosarul de candidat depus de Licu lipsesc și alte documente, precum cazierul judiciar și declarația de necolaborare cu Securitatea și cu actualele servicii de informații.
"Nici măcar o copie după cartea de identitate nu s-a sinchisit candidatul PSD să furnizeze în dosarul de candidatură", acuză Uniunea Salvați România.
Înalta competență profesională a lui Bogdan Licu, imposibil de analizat
USR reclamă că din actele prezentate de candidat – CV și adeverință privind vechimea în muncă – a fost imposibil de analizat, pe parcursul procedurii parlamentare, dacă Bogdan Licu îndeplinește o altă condiție esențială pentru un judecător CCR, și anume înalta competență profesională:
"Înalta competență profesională se dovedește prin rezultate profesionale de excepție, materializate în titluri științitifce, cărți și studii publicate, participări la reuniuni științifice de înaltă ținută, titluri academice etc."
USR atrage atenția Curții Constituționale că au fost încălcate prevederile regulamentare prin votul "la pachet" exprimat în Comisia juridică, la audierea candidaților:
"În acest sens, a fost imposibil de exprimat o opinie cu privire la un aviz pozitiv sau negativ pentru fiecare candidat în parte, dezbaterea privind îndeplinirea condițiilor prevăzute de Constituție devenind astfel una iluzorie, iar votul a fost doar unul formal, deși Comisia avea atribuții expres prevăzute privind analiza fiecărui candidat în parte".
Camera Deputaților și Senatul, reunite marţi în şedinţe separate, au votat propunerile de candidaţi pentru două posturi de judecător la Curtea Constituţională.
Bogdan Licu şi Laura Iulia Scântei, din partea PSD şi PNL, îi vor înlocui pe Valer Dorneanu şi pe Mona Pivniceru, la finalizarea mandatelor celor doi judecători, în vara acestui an.
Bogdan Licu a obținut 208 voturi "pentru" și 93 "împotrivă".