Cine e Juan Merchan, magistratul care judecă dosarul Trump: Dur, dar corect, a condamnat deja apropiați ai fostului președinte

Cine e Juan Merchan, magistratul care judecă dosarul Trump: Dur, dar corect, a condamnat deja apropiați ai fostului președinte

Judecătorul Juan Merchan de la tribunalul districtual din Manhattan l-a avertizat marţi pe Donald Trump să se abţină de la o retorică ce ar putea inflama sau provoca tulburări civile, după ce a fost inculpat pentru 34 de capete de acuzare legate de conspiraţie în vederea subminării corectitudinii campaniei electorale din 2016.

Judecătorul Juan Merchan a spus că nu impune un ordin de interdicţie în acest moment, dar a cerut ambelor părţi să se abţină de la comentarii ce ar putea duce la tulburări civile.

Iar fostul preşedinte pare să ia în serios de data aceasta situația în care se află, având în vedere că discursul pe care l-a ținut la întoarcerea în Florida, presărat cu multe acuzații și victimizări, nu a inclus niciun apel public către susținători, cum s-a întâmplat în ianuarie 2021, când Capitolul a fost luat cu asalt.

ADVERTISING

Trump a rămas în mare parte a audierii impasibil, cu mâinile încrucişate şi privind înainte în timpul procedurii, care a durat mai puţin de o oră.

Donald Trump i-a spus judecătorului Juan Merchan că pledează nevinovat la toate cele 34 de capete de acuzare, iar judecătorul l-a informat cu privire la drepturile sale.

Merchan l-a avertizat, de asemenea, pe Trump că ar putea fi scos din sala de judecată dacă va tulbura audierea, dar fostul preşedinte a vorbit doar de câteva ori, răspunzând la întrebări.

Următorul termen de judecată în care trebuie să compară personal Trump a fost stabilit în decembrie. Avocaţii lui Trump au cerut ca Donald Trump să fie scutit să participe personal la audiere, invocând măsurile extraordinare de securitate care trebuie luate.

ADVERTISING

Asta înseamnă că un proces nu va începe decât cel mai devreme în ianuarie 2024, scrie The Guardian. Acest calendar înseamnă că lui Trump i s-ar putea cere să se prezinte în instanţă chiar în momentul în care începe votul în cadrul alegerilor primare republicane pentru alegerile prezidenţiale din 2024. Alegerile preliminare din Iowa în 2024 sunt programate să aibă loc la 5 februarie.

Trump rămâne deocamdată favorit pentru a câştiga nominalizarea republicană.

Cine este judecătorul Juan Merchan

Juan Merchan este un judecător experimentat, care nu este străin de afacerile fostului preşedinte, relatează CNN.

ADVERTISING

Acesta l-a condamnat la închisoare pe Allen Weisselberg, un apropiat al lui Trump, a prezidat procesul de fraudă fiscală al Trump Organization şi a supervizat cazul de fraudă penală al fostului consilier al lui Trump, Steve Bannon.

Merchan este descris de observatori ca fiind un judecător „dur", dar care este totuşi corect, indiferent de cine se află în faţa lui.

Trump deja alimentase reţelele sociale cu opiniile sale despre Merchan. Dar avocaţii care au mai avut de-a face cu Merchan au declarat pentru CNN că judecătorul nu suportă întreruperi sau întârzieri.

Judecătorul Merchan „a fost întotdeauna bine pregătit, accesibil şi - cel mai important în cazul Weisselberg - un om de cuvânt. Ne-a tratat pe mine şi pe colegii mei cu cel mai mare respect, atât în sala de judecată, public, cât şi în spatele uşilor închise", a declarat prin e-mail Nicholas Gravante, avocatul care l-a reprezentat pe Weisselberg.

Merchan a arătat o parte din latura sa dură atunci când Weisselberg a fost condamnat, spunându-i fostului asociat al lui Trump că, dacă nu i-ar fi promis deja o pedeapsă de doar cinci luni, i-ar fi dat o sentinţă „mult mai mare" după ce a ascultat probele de la proces.

Dincolo de aura sa de intransigenţă, Merchan este creditat de colegii săi pentru că a contribuit la crearea Tribunalului pentru sănătate mintală din Manhattan, pe care îl prezidează adesea şi unde şi-a câştigat reputaţia de a da hotărâri „pline de compasiune" care oferă inculpaţilor o a doua şansă.

Născut în Bogota, Columbia, Merchan a emigrat în Statele Unite la vârsta de 6 ani şi a crescut în cartierul newyorkez Jackson Heights, din Queens. El a fost primul din familia sa care a mers la facultate. Şi-a luat licenţa în drept la Universitatea Hofstra.

Merchan şi-a lansat cariera juridică în 1994 în cadrul biroului procurorului districtual din Manhattan. Câţiva ani mai târziu, a trecut la biroul procurorului general al statului, unde a lucrat la cazuri din Long Island.

În 2006, primarul oraşului New York, Michael Bloomberg, l-a numit pe Merchan la Tribunalul pentru familie din Bronx, iar guvernatorul democrat David Paterson l-a numit la Curtea de Apel a statului New York în 2009. În acelaşi an a început să lucreze ca judecător interimar la Curtea Supremă din New York.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇