Donald Trump, primul discurs după punerea sub acuzare: 25 de minute de acuzații și victimizări încheiate abrupt și boicotate de presă (Video)

Donald Trump, primul discurs după punerea sub acuzare: 25 de minute de acuzații și victimizări încheiate abrupt și boicotate de presă (Video)

Așa cum promisese, Donald Trump le-a vorbit susținătorilor la reşedinţa sa de la Mar-a-Lago, după ce s-a întors de la New York unde a fost pus sub acuzare. Fostul președinte a făcut o scurtă baie de mulțime și apoi a rostit un discurs de 25 de minute în care s-a victimizat și a lansat atacuri la adresa lui Joe Biden, a procurorilor care-l anchetează și a judecătorului de la New York, după care s-a oprit brusc și a plecat.

Trump și-a făcut apariţia în scenă pe melodia Proud to be an American (Mândru să fiu american – n.red.). În discursul său, el a enumerat o serie de acuze, i-a atacat pe cei implicaţi în multiplele anchete şi dosare penale împotriva sa şi a răstălmăcit o serie de neadevăruri repetate despre alegerile din 2020. 

„Nu am crezut niciodată că aşa ceva se poate întâmpla în America", a declarat Trump în faţa susţinătorilor adunaţi la reşedinţa sa de la Mar-a-Lago din Palm Beach, Florida. „Singura crimă pe care am comis-o a fost aceea de a apăra fără teamă naţiunea noastră împotriva celor care caută să o distrugă", a spus fostul şef al Casei Albe.

ADVERTISING

Soros, readus în scenă

Discursul a fost, în multe privinţe, o prestaţie standard, dar mai scurtă, în timp ce atmosfera era cea tipică unui miting politic clasic.

Trump obişnuieşte să aibă discursuri mult mai lungi, atunci când este în formă, iar analiștii spun că „dezertarea bruscă” ar putea fi un indiciu că este nemulţumit de ceea ce i s-a întâmplat la New York.

„Este o insultă la adresa ţării noastre, lumea râde deja de noi”, „sistemul nostru de justiţie a devenit nelegiuit” - sunt câteva din frazele rostite de Donald Trump, care a avut grijă să-l invoce din nou şi pe miliardarul filantrop George Soros, unul dintre personajele preferate ale conspiraţioniştilor.

„Acest caz n-ar fi existat dacă nu erau alegerile din 2024. Acum, există o interferenţă electorală masivă la o scară nemaiîntâlnită”, a acuzat Donald Trump, care candidează pentru un nou mandat în 2024. 

ADVERTISING

El a atacat politicile lui Joe Biden spunând că lumea este mai aproape ca niciodată de Al Treilea Război Mondial şi de o catastrofă nucleară, ceea ce consideră că nu s-ar fi întâmplat dacă rămânea el la Casa Albă.

Fostul preşedinte a început prin a enumera o serie de nemulţumiri politice fără legătură între ele, făcând referire la prima sa punere sub acuzare şi la problemele cu companiile de social media.

„Laptopul din iad al lui Hunter Biden”

Foarte rapid a adus în discuţie „laptopul din iad al lui Hunter Biden”, fiul lui Joe Biden, despre care fostul preşedinte a afirmat în mod fals că expune familia Biden ca fiind „nişte criminali".

Conservatorii s-au tot agăţat de povestea despre laptop de când acesta ar fi fost lăsat de Hunter într-un atelier de reparaţii de calculatoare în 2020 şi susţin că acesta conţinea dovezi ale unor fapte de corupție ale lui Joe Biden și ale membrilor familiei sale.

ADVERTISING

Datele de pe laptop, pe care analiştii şi mass-media le-au examinat pe larg, au arătat că Hunter a încercat să folosească numele familiei în avantajul său, dar nu au arătat fapte de corupţie din partea lui Joe Biden.

Trump l-a atacat şi pe procurorul districtual din Manhattan, Alvin Bragg, şi pe familia acestuia - aducând în discuţie tweet-urile soţiei lui Bragg - şi l-a atacat, de asemenea, pe judecătorul desemnat pentru cazul său, Juan Merchan, numindu-l „un judecător care îl urăşte pe Trump, cu o soţie şi o familie care îl urăsc pe Trump".

Cu toate acestea, Trump nu a negat că a plătit pentru a acoperi o relaţie extraconjugală - faptul de la care a pornit întreaga investigaţie ce a dus la punerea sa sub acuzare.

El a reiterat retorica antisemită pentru a-l discredita pe procurorul districtului Manhattan, a negat acuzaţiile, apoi s-a lansat într-un discurs incoerent și patetic despre altă anchetă în care e vizat în legătură cu documentele ultrasecrete găsite la Mar-a-Lago. Cazul documentelor este urmărit de un „avocat special nebun", a spus Trump, referindu-se la procurorul Jack Smith.

Discursul nu a făcut nicio distincţie între investigaţii şi bătăliile din instanţă cu care se va confrunta în continuare, atribuindu-le pe toate unui singur inamic.

Donald Trump delivers remarks from Mar-a-Lago after arraignment

Boicotat de presă

Mai multe canale de televiziune, între care CNN, au tăiat transmisiunea în direct a discursului lui Trump, în timp ce fostul preşedinte continua să se revolte împotriva acuzaţiilor care i se aduc.

MSNBC a ales să nu transmită deloc remarcile lui Trump. Gazda Rachel Maddow a explicat că postul va monitoriza comentariile sale pentru orice element de noutate, în loc să le acopere integral.

„Acesta este practic un discurs de campanie în care el repetă aceleaşi minciuni şi acuzaţii împotriva celor pe care îi percepe ca duşmanii lui", a spus Maddow. „Îşi prezintă lista sa obişnuită de nemulţumiri. Noi nu considerăm că asta este neapărat demn de un program de ştiri şi există un cost pentru noi”, a arătat moderatoarea de la MSNBC.

De asemenea, nici radioul de stat NPR nu a transmis în direct discursul lui Trump.

Ivanka și Melania nu i-au fost alături

Lui Trump i s-au alăturat marţi seară la Mar-a-Lago copiii săi Don Jr, Eric şi Tiffany, precum şi susţinători, printre care Roger Stone, Mike Lindell, reprezentanţii de extremă dreapta precum Marjorie Taylor Greene şi Matt Gaetz, şi fostul candidat la postul de guvernator al Arizonei, Kari Lake.

Au lipsit însă de lângă el fiica cea mare, Ivanka Trump, care s-a distanţat de tatăl ei după ce a lucrat pentru administraţia sa, dar şi soţia Melania Trump, care marţi fusese văzută intrând în Trump Tower la New York.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇