Centrala nucleară de la Cernobîl este din nou alimentată cu electricitate

Centrala nucleară de la Cernobîl este din nou alimentată cu electricitate

Alimentarea cu electricitate a centralei nucleare de la Cernobîl s-a reluat duminică, a anunţat agenţia nucleară ucraineană Energoatom, citându-l pe ministrul Energiei.

“Astăzi, datorită eforturilor incredibile ale specialiştilor Ukrenergo, inginerii noştri nucleari şi electricienii noştri au reuşit să restabilească alimentarea cu electricitate a centralei de la Cernobîl, aflată sub controlul ocupanţilor ruşi”, a afirmat ministrul Herman Haluşcenko, potrivit Le Figaro.

“Acum, sistemele de răcire vor funcţiona din nou normal, nu cu ajutorul generatoarelor. Inginerii noştri, riscându-şi sănătatea şi viaţa, au putut preveni riscul unei posibile catastrofe nucleare care ameninţa toată Europa”, a adăugat el, potrivit Interfax.

ADVERTISING

Pe perioada reparaţiilor, centrala a fost dependentă de generatoarele externe, care funcţionează pe bază de motorină, pentru a-şi menţine reactoarele funcţionale.

Război în Ucraina, Ziua 18 - Vezi desfășurarea evenimentelor

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a precizat că reparaţiile la sistemul electric al centralei nucleare de la Cernobîl, afectat în urma atacului rusesc din 9 martie, erau duminică dimineața în curs.

O tragedie nucleară de proporţiile celei de la Cernobîl nu mai poate fi posibilă, întrucât centralele actuale sunt protejate de structuri de beton special concepute pentru a nu putea fi afectate, a explicat Teodor Chirica, expert în energie nucleară şi preşedinte onorific al Forumului Atomic Român (ROMATOM).

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇