Centrala nucleară de la Cernobîl este din nou alimentată cu electricitate

Centrala nucleară de la Cernobîl este din nou alimentată cu electricitate

Alimentarea cu electricitate a centralei nucleare de la Cernobîl s-a reluat duminică, a anunţat agenţia nucleară ucraineană Energoatom, citându-l pe ministrul Energiei.

citizen

“Astăzi, datorită eforturilor incredibile ale specialiştilor Ukrenergo, inginerii noştri nucleari şi electricienii noştri au reuşit să restabilească alimentarea cu electricitate a centralei de la Cernobîl, aflată sub controlul ocupanţilor ruşi”, a afirmat ministrul Herman Haluşcenko, potrivit Le Figaro.

“Acum, sistemele de răcire vor funcţiona din nou normal, nu cu ajutorul generatoarelor. Inginerii noştri, riscându-şi sănătatea şi viaţa, au putut preveni riscul unei posibile catastrofe nucleare care ameninţa toată Europa”, a adăugat el, potrivit Interfax.

citizen

Pe perioada reparaţiilor, centrala a fost dependentă de generatoarele externe, care funcţionează pe bază de motorină, pentru a-şi menţine reactoarele funcţionale.

Război în Ucraina, Ziua 18 - Vezi desfășurarea evenimentelor

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a precizat că reparaţiile la sistemul electric al centralei nucleare de la Cernobîl, afectat în urma atacului rusesc din 9 martie, erau duminică dimineața în curs.

O tragedie nucleară de proporţiile celei de la Cernobîl nu mai poate fi posibilă, întrucât centralele actuale sunt protejate de structuri de beton special concepute pentru a nu putea fi afectate, a explicat Teodor Chirica, expert în energie nucleară şi preşedinte onorific al Forumului Atomic Român (ROMATOM).


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇