S-au întors românii evacuaţi din infernul din Afganistan: Am ajuns acasă și vă mulțumim! (Video) Reacţia lui Iohannis

S-au întors românii evacuaţi din infernul din Afganistan: Am ajuns acasă și vă mulțumim! (Video) Reacţia lui Iohannis

15 cetăţeni români şi patru bulgari au sosit, sâmbătă, din Afganistan, cu un avion Hercules al Forţelor Aeriene Române, care a aterizat la Baza 90 Otopeni.

Avionul a fost întâmpinat de miniștrii Bogdan Aurescu și Nicolae Ciucă.

REPATRIERE_AFG_00_INQUAM_Sabin_Cirstoveanu-1
Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Ministrul de Externe a transmis un mesaj chiar de pe pista aeroportului:

„Vreau să urez bun venit cetățenilor români repatriați din Afganistan.. Am fi procedat la fel, chiar dacă ar fi fost vorba de un singur cetățean român. Afganistan este acum un loc al disperării și al suferinței umane. Vom continua acțiunea și demersurile noastre”.

REPATRIERE_AFG_05_INQUAM_Sabin_Cirstoveanu
Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Ministrul Apărării s-a adresat și el celor prezenți la aeroportul Otopeni:

„Doresc să-i mulțumesc ministrului de Externe pentru modul cum a coordonat această celulă de criză și celorlalte instituții implicate, astăzi această celulă există și o putem utiliza”.

REPATRIERE_AFG_03_INQUAM_Sabin_Cirstoveanu
Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Unul dintre românii evacuați din Afganistan le-a mulțumit militarilor și autorităților pentru misiunea lor.

ADVERTISING

„În numele colegilor mei vreau să vă mulțumesc pentru efortul pe care l-ați făcut, am ajuns acasă și vă mulțumim... Toți au avut mare grijă de noi”, a spus bărbatul.

REPATRIERE_AFG_06_INQUAM_Sabin_Cirstoveanu
Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Aeronava a zburat sâmbătă de la Islamabad, Pakistan, până la aeroportul Otopeni din București. La bord au fost 15 români și patru bulgari.

Reprezentanții Ministerului de Externe au anunțat, vineri, că al treilea zbor la Kabul al aeronavei militare de transport românești s-a desfășurat în bune condiții. Acest zbor a reușit evacuarea a încă 14 cetățeni români transferați în aeroportul Kabul vineri dimineața și a unui număr de 4 cetățeni bulgari.

Pe lângă personalul militar al aeronavei s-a aflat la bord şi o echipă consulară mobilă a MAE, pregătită să acorde asistenţă de specialitate.

Live: declarații de presă Românii care au fost evacuați din Afganistan s-au întors acasă.Aeronava C-130 Hercules a Forțelor Aeriene Române care a evacuat, în aceste zile, cetățeni români și străini de pe aeroportul internațional din Kabul, a sosit în România.

Publicată de Ministerul Apararii Nationale, Romania - www.mapn.ro pe Sâmbătă, 21 august 2021

Iohannis: Am fost informat în permanenţă

Preşedintele Klaus Iohannis a salutat revenirea în ţară a românilor evacuaţi, remarcând efortul autorităţilor implicate pentru derularea cu succes a misiunilor.

"Salut revenirea în ţară, astăzi, a 15 cetăţeni români dintre cei 16 evacuaţi din Afganistan în aceste zile cu aeronava militară pe care am dispus să o trimitem la începutul acestei săptămâni.

ADVERTISING

Ei se adaugă celorlalţi peste 30 de cetăţeni români evacuaţi în zilele precedente cu aeronave ale unor state partenere României, ca urmare a eforturilor depuse cu profesionalism de celula de criză interinstituţională, activată la data de 13 august de către ministrul Afacerilor Externe", se arată într-o declaraţie de presă a şefului statului, transmisă de Administraţia Prezidenţială.

Potrivit lui Iohannis, repatrierea a avut loc în condiţii "extrem de dificile" de securitate, "într-un climat în permanentă schimbare şi este cu atât mai important de remarcat efortul autorităţilor române pentru derularea cu succes a misiunilor".

"Celula de criză interinstituţională, activată de Ministerul Afacerilor Externe şi coordonată de acesta împreună cu Serviciul de Informaţii Externe, la care participă şi Ministerul Apărării Naţionale şi Serviciul Român de Informaţii, a derulat acţiuni ample şi dificile pe parcursul ultimei săptămâni, care au condus la evacuarea în siguranţă a cetăţenilor români şi a cetăţenilor altor state partenere.

ADVERTISING

Am fost informat în permanenţă de Celula de criză interinstituţională despre derularea acţiunilor de evacuare a cetăţenilor români şi cetăţenilor afgani pentru care s-a decis evacuarea în România", a transmis preşedintele.

El a adăugat că autorităţile de la Bucureşti vor continua eforturile de evacuare a cetăţenilor români care încă se află în Afganistan şi care doresc să fie repatriaţi, precum şi a cetăţenilor afgani care au sprijinit activitatea militarilor români în Afganistan, care beneficiază de burse ale statului român sau care se află în situaţie vulnerabilă.

"Doresc să mulţumesc autorităţilor române implicate în coordonarea şi derularea cu succes a acţiunilor Celulei de criză interinstituţionale şi tuturor reprezentanţilor acestor instituţii care au participat la activitatea Celulei de criză", se mai arată în mesajul preşedintelui Klaus Iohannis.

Conform MAE, la 20 august, cu aeronava militară au fost extrase în condiţii de siguranţă 23 persoane, dintre care 16 cetăţeni români şi şapte cetăţeni străini (cinci bulgari, un britanic şi un american).

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a cerut vineri NATO să îmbunătățească accesul în aeroportul din Kabul pentru toate persoanele care doresc să părăsească Afganistanul.

Declarația a fost făcută vineri, 20 august 2021, la reuniunea extraordinară a miniștrilor de externe din statele membre NATO, dedicată situației din Afganistan.

Iată câteva analize pe situaţia din Afganistan:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇