Programul secret testat la Londra: Ce s-ar întâmpla dacă Marea Britanie ar rămâne o săptămână fără curent

Programul secret testat la Londra: Ce s-ar întâmpla dacă Marea Britanie ar rămâne o săptămână fără curent

Cabinetul premierului Rishi Sunak testează în prezent programul Yarrow, planul secret de măsuri pentru situația în care s-ar înregistra o pană de curent de lungă durată, iar zilele trecute a făcut o serie de simulări cu departamentele guvernamentale și autoritățile locale.

Documentele care conțin planurile au ajuns în posesia jurnaliștilor de la The Guardian și avertizează că, în cel mai prost scenariu, cel al unei pene de curent de șapte zile, toate sectoarele, inclusiv transporturile, furnizarea apei, comunicațiilor și energiei, ar fi „sever întrerupte” timp de până la o săptămână.

În această situație, Guvernul va avea ca priorități asigurarea alimentelor, apei și adăpostului pentru persoanele tinere și în vârstă, precum și a celor care au persoane în îngrijire.

ADVERTISING

Ce este programul Yarrow

Programul Yarrow a fost creat în 2021, așadar înainte de invazia Rusiei în Ucraina, pentru a îmbunătăți planificarea și reziliența în cazul unei avarii majore a rețelei energetice a Marii Britanii.

"Guvernul nu vrea să se vorbească despre Yarrow, fiindcă nu vrea ca acesta să fie legat de Ucraina, de furnizarea de energie sau de costul vieții. Dar trebuie să ne gândim dinainte cum putem ajuta oamenii. Faptul că ei vorbesc acum despre asta înseamnă că au o îngrijorare reală că s-ar putea întâmpla", a spus o sursă pentru cotidianul britanic.

Cabinetul premierului a respins aceste informații, precizând că planul nu are legătură cu războiul din Ucraina.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Programul Yarrow nu vreo legătură nici cu planul pentru iarnă conceput de compania națională de distribuție de electricitate și gaz, National Grid.

Temerile privind impactul unei pene de curent au crescut în Marea Britanie din cauza războiului, a crizei energetice și a majorării facturilor, astfel că Guvernul a decis să testeze scenarii mai dure, au spus surse din Cabinet.

Scenariile posibile luate în calcul

  • Tipul de avarie analizat de Guvern include pagubele provocate de inundații sau o lovitură de trăsnet la o stație de distribuție, dar și potențialul atac al unui stat ostil asupra cablurilor de energie de pe fundul mării, în urma avarierii gazoductelor Nord Stream.
  • Programul Yarrow prevede o situație în care furnizarea energiei electrice este întreruptă brusc în toate spațiile în care nu există generatoare de rezervă.
  • Se estimează că 60% din cererea de electricitate va fi acoperită din nou între două și șapte zile de la apariția avariei, iar locuințele și companiile vor primi "acces intermitent" la furnizarea restrânsă a energiei.
  • În cel mai prost scenariu, doar transmisiunile de radio analog FM ar mai funcționa, singurele posturi care ar mai emite fiind BBC Radio 2 și 4, iar unele posturi locale ar avea emisia limitată, întrucât generatoarele de rezervă pot suplini lipsa de curent doar câteva ore.
  • Potrivit The Guardian, BBC a pregătit materiale secrete care vor fi transmise dacă în această iarnă vor surveni pene de curent sau de gaze naturale.
ADVERTISING

Curent și gaze cu restricții, în caz de iarnă grea

Conform prevederilor legale stabilite de autoritatea de reglementare din domeniul energiei din Marea Britanie, furnizarea de energie electrică trebuie restabilită complet în decurs de maximum o săptămână. Guvernul se așteaptă ca acest termen să fie respectat chiar și în cel mai rău scenariu.

Programul Yarrow estimează o situație mai gravă decât scenariul testat luna trecută de compania națională de distribuție. Potrivit acestuia, populația s-ar confrunta la iarnă cu întreruperi de trei-cinci ore ale curentului electric, dacă temperaturile ar scădea brusc, iar Rusia ar tăia total furnizarea de gaze către Europa.

Potrivit codului de urgență pentru furnizarea electricității, locuințele și companiile vor fi notificate cu 24 de ore înaintea întreruperilor, iar planul ar urma să fie făcut public cu până la o săptămână înainte de aplicare.

Într-o primă fază, întreruperile vor avea loc o dată pe zi, timp de trei ore, dar reluarea furnizării ar putea dura încă o oră după acest interval. Frecvența întreruperilor va depinde de gravitatea situației energetice a țării, au precizat autoritățile.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇