Reuters: Europa economisește energie, dar românii nu prea au ce să scoată din priză

Reuters: Europa economisește energie, dar românii nu prea au ce să scoată din priză

În Vasilați, un sat liniștit din județul Călărași, unde majoritatea caselor sunt încălzite cu lemne, oamenii își fac griji pentru facturile la energie, chiar dacă românii consumă cea mai puțină electricitate pe cap de locuitor din Uniunea Europeană.

Georgeta Ichim, o pensionară văduvă în vârstă de 67 de ani, locuiește singură într-o casă slab luminată. Are un morman de bușteni de lemn stivuiți cu grijă lângă ușa casei. Locuiește doar într-o cameră din casa ei veche, pentru a economisi energie.

„Am doar televizorul, frigiderul și o lampă”, a spus ea pentru Reuters.

ADVERTISING

Uniunea Europeană le cere statelor membre să economisească energie, să reducă costurile și să evite risipa în sezonul rece, pentru a face față reducerilor de gaze din Rusia.

Instituțiile statului român fac economie. În unele județe au fost reduse orele de cursuri, iar Parlamentul României, a doua clădire ca mărime din lume, după Pentagon, a redus iluminatul exterior la două ore pe noapte.

Însă mulți oameni din sate precum Vasilați și din cartierele mărginașe ale orașelor nu prea au ce să economisească. Peste 40% din cei 19 milioane de locuitori ai României trăiesc în mediul rural, mulți bazându-se pe agricultura de subzistență, locuri de muncă sezoniere în străinătate sau naveta în orașe.

ADVERTISING

Datele Eurostat au arătat că românii au avut cel mai scăzut consum de energie electrică pe cap de locuitor din UE, la mai puțin de jumătate din media Uniunii în 2020.

Cu toate acestea, consumul general de energie electrică al gospodăriilor românilor a scăzut cu 7,7% în primele opt luni ale acestui an.

Georgeta Ichim nu a spus cât este factura ei la energie, dar o femeie care locuiește în apropiere într-o casă similară a declarat că a plătit aproximativ 150 de lei (29,92 dolari) timp de două luni.

Alți săteni al căror consum de energie a fost mai mare au spus că factura lor s-a dublat la aproximativ 3.000 de lei.

ADVERTISING

Consumul de energie al Georgetei Ichim este suficient de mic pentru a se încadra într-o schemă guvernamentală care plafonează facturile de curent și gaz pentru gospodării și alți utilizatori până la anumite niveluri de consum lunar. Statul compensează furnizorii pentru diferență, încă din noiembrie 2021, aminteşte Reuters. Anumite părți ale schemei ajută la încurajarea oamenilor să consume mai puțin.

Peste drum de Ichim locuiește Tudorel Dedu, în vârstă de 57 de ani, care strânge fier vechi cu o căruță trasă de un cal și muncește ca zilier. Casa lui are puţine electrocasnice - un televizor, un frigider, congelator, câteva becuri. Hrănirea calului, a vacii, a porcilor, a găinilor și a rațelor a devenit mai scumpă, a spus el.

„Nu am teren pe care să cresc, trebuie să cumpăr hrană pentru animale și muncesc cu ziua. Ce putem face, mergem mai departe, cum se spune", a declarat bărbatul.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇