Factura la curent a Aeroportului Iași a ajuns la o sumă uriașă, după ce a crescut de 20 de ori

Factura la curent a Aeroportului Iași a ajuns la o sumă uriașă, după ce a crescut de 20 de ori

Chiar dacă datele arată că în 2022 are cel mai mare număr de pasageri din istoria activității sale, aeroportul internațional din Iași va încheia acest an pe pierdere, din cauza cheltuielilor cu energia.

Facturile aeroportului „au explodat” după ce furnizorul de curent electric, Veolia Energie, s-a retras din contractul pe care îl avea în derulare, relatează reporteris.ro.

Până în luna august, facturile lunare de energie electrică ale Aeroportului Iași au fost cuprinse între 76.000 și 100.000 de lei, la un consum de maxim de 200 MWh pe lună.

ADVERTISING

Cât curent consumă aeroportul din Iași:

  • În perioade cu activitate ridicată, aeroportul atinge vârfuri de consum lunar de 280 MWh. Cel mai mic consum a fost de 120 MWh pe lună.
  • În medie, consumul se încadrează între 200 și 220 MWh pe lună.

După ce compania Veolia Energie SA a renunțat la contractul de furnizare, Aeroportul Iași a intrat în august pe piața furnizorilor de ultimă instanță (FUI), fiind preluat de Enel. Factura achitată a sărit de la o medie lunară de 100.000 de lei la 300.000 de lei.

În septembrie, aeroportul a primit energie cu alt preț: 10.000 de lei/MWh, de 20 de ori mai mare decât tariful anterior.

ADVERTISING

Consumul din luna septembrie a fost de 220 MWh, astfel că, potrivit estimărilor, factura va ajunge la 2,2 milioane de lei.

Directorul aeroportului, Romeo Vatră, a declarat că între timp a fost organizată licitație pentru contractarea unui nou furnizor.

"În aceste condiții, tot profitul nostru este topit de factura de electricitate. Urmează să promovăm la Consiliul Județean o propunere de hotărâre pentru rectificare bugetară, pentru că acum credem că vom termina anul pe pierdere", a declarat acesta.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇