Ziariștii, printre rușii care scapă de mobilizarea anunțată de Putin

Ziariștii, printre rușii care scapă de mobilizarea anunțată de Putin

Ministerul Apărării de la Moscova a publicat o listă cu rușii care sunt excluși de la mobilizarea parțială decretată miercuri de Vladimir Putin.

Potrivit documentului, cei care lucrează în domeniul IT, informații și comunicații, mass-media, în organizații care asigură stabilitatea sistemului național de plăți și a infrastructurii pieței financiare nu vor fi înrolați.

Decizia în acest sens a fost luată pentru „a asigura buna funcționare a anumitor industrii de înaltă tehnologie, precum și a sistemului financiar al Federației Ruse”, a spus ministerul într-un comunicat, citat de Meduza.io.

ADVERTISING

Astfel, în cadrul mobilizării parțiale, nu vor fi recrutați pentru serviciul militar cetățenii cu studii superioare care lucrează:

  • în organizațiile acreditate care operează în domeniul tehnologiei informației și sunt implicate în dezvoltarea și operarea de soluții în domeniul tehnologiei informației și asigurarea funcționării infrastructurii informaționale;
  • în companiile de telecomunicații, cei implicați în asigurarea stabilității, securității și integrității funcționării sistemelor de comunicații, centrelor de prelucrare a datelor, precum și liniilor publice de comunicații ale Federației Ruse;
  • în organizațiile din domeniul informației și comunicațiilor, precum și cei din mass-media;
  • în organizații care asigură stabilitatea sistemului național de plăți și a infrastructurii pieței financiare, managementul lichidității bancare.

La rândul său, Ministerul Dezvoltării Digitale a clarificat că angajații săi cu normă întreagă vor putea primi o amânare la înrolare.

ADVERTISING

Șefii acestor companii și organizații trebuie să prezinte Statului Major al Forțelor Armate ale Federației Ruse liste cu angajații scutiți de recrutare.

Meduza.io afirmă însă că nu este clar dacă acest ordin al Ministerului Apărării va fi executat. Legea mobilizării parțiale și decretul președintelui Vladimir Putin privind mobilizarea prevede că Guvernul Rusiei stabilește categoriile de cetățeni cărora li se acordă dreptul la amânare pentru înrolare.

Vladimir Putin a anunțat miercuri dimineață mobilizarea parțială în Rusia și a făcut amenințări nucleare.

ADVERTISING

Potrivit ministrului Apărării, Serghei Șoigu, în jur de 300.000 de ruși se încadrează la această mobilizare parțială.

Este dublul trupelor care au fost până acum trimise în Ucraina, estimate la aproximativ 150.000 de soldați.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇