CE Oltenia a primit în trecut amenzi uriașe, inclusiv pentru transportul muncitorilor. Ciucă a strigat mobilizarea, Popescu a plecat la Gorj

CE Oltenia a primit în trecut amenzi uriașe, inclusiv pentru transportul muncitorilor. Ciucă a strigat mobilizarea, Popescu a plecat la Gorj

Un fost lider sindical de la Complexul Energetic Oltenia, de care aparţine cariera Jilţ Sud, unde marţi 3 muncitori au murit şi mai mulți au fost răniţi după ce maşina în care se aflau s-a răsturnat, afirmă că în autovehicul se aflau inclusiv tuburi de oxigen, iar în locul în care s-a produs accidentul nu e pietriş, e pământ îmbibat, iar utilajul fiind greu, a derapat.

Cu mai puține detalii, aceeași explicație pentru accident au oferit-o și reprezentanții Complexului Energetic Oltenia, care au spus doar că autovehiculul implicat în accident a derapat pe pod și a căzut peste transportor.

Fostul lider sindical a dat detalii și despre accident, și despre răniți.

ADVERTISING

„Echipa de intervenţii mecanice s-a deplasat la un excavator cu tancheta, aşa numim noi maşina respectivă care s-a răsturnat. Acolo, în maşină, cu muncitorii au fost depozitate toate anexele necesare intervenţiei, inclusiv tuburi de oxigen, din cate am înţeles de la colegi. La trecerea unui podeţ, maşina s-a răsturnat.

Sunt trei decedaţi, iar unul, din câte ştiu, are spatele rupt. Omul s-a angajat anul trecut şi era bucuros că are un loc de muncă. Au fost duşi la spital. E un dezastru ce s-a întâmplat. Acolo nu e pietriş, e pământ îmbibat, iar utilajul fiind greu, a derapat. Nu se ştie exact câţi oameni au fost în maşină, unii spun că 10, alţii spun că 18”, a declarat pentru News.ro Ion Popescu, fost lider al Sindicatului Renaşterea de la  Complexul Energetic Oltenia de care aparţine cariera, care în septembrie 2022 s-a pensionat.

ADVERTISING

Declarații a făcut și inspectorul-şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Gorj, George Octavian Romanescu, care a afirmat că instituţia a dat „amenzi foarte mari” Complexului Energetic Oltenia în cadrul controalelor făcute de-a lungul timpului.

Romanescu a anunţat că doi inspectori de muncă fac cercetări la locul accidentului de la cariera Jilţ Sud.

„Am trimis doi inspectori de muncă la faţa locului, se află acolo în continuare, am anunţat de urgenţă conducerea Inspecţiei Muncii”, a declarat el, marţi seară, la Antena 3, precizând că verificările vor continua miercuri, când vor ajunge specialişti din cadrul Inspecţiei Muncii.

ADVERTISING

Întrebat despre autoutilitara cu care erau transportaţi angajaţii Complexului Energetic Oltenia, Romanescu a afirmat: „Nu, nu mi se pare normal, de fiecare dată când am avut control la Complexul Energetic Oltenia au primit amenzi foarte mari pentru mai multe lucruri... Amenzi foarte mari, de ordinul miliardelor, vorbim de bani vechi, şi pot să spun că în anul 2018 Inspectoratul de Muncă a dispus o măsură Complexului Energetic Oltenia, că are obligaţia să asigure mijloace de transport omologate şi autorizate pentru transportul lucrătorilor”.

Informații contradictorii despre numărul răniților

La mai bine de 7 ore de la accident, informațiile despre numărul răniților sunt încă contradictorii.

Purtătorul de cuvânt al ISU Gorj, Florin Chisim, a declarat că zece persoane au fost transportate la spital, în timp ce reprezentanții CE Oltenia au spus că sunt 13 răniți, din care 11 angajați ai complexului.

În ceea ce priveşte numărul persoanelor care se aflau în maşina răsturnată, în momentul accidentului, nimeni nu poate spune cu exactitate numărul acestora. Sunt voci care spun că în maşină se aflau 25 de muncitori, alţii vorbesc despre 18.

O anchetă a Poliţiei va stabili cu exactitate câte persoane se aflau în maşină şi cum s-a produs accidentul.

Accident grav la Jilt Sud

Publicată de Sabotorii pe Marţi, 17 ianuarie 2023

Ciucă vrea mobilizare, Ministrul Popescu a plecat în Gorj

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a anunțat după accident că premierul Nicolae Ciucă a solicitat autorităţilor mobilizare şi coordonare pentru a oferi întreg sprijinul victimelor şi familiilor acestora.

De asemenea, şeful Executivului „transmite întreaga compasiune familiilor muncitorilor care și-au pierdut viaţa în accidentul de la CO Oltenia şi le este alături în aceste momente dureroase”, a adăugat Cărbunaru.

El a mai spus că prim-ministrul este permanent informat în legătură cu situația muncitorilor răniți de către secretarul de stat Raed Arafat, şeful DSU.

Un anunț a făcut și ministrul Energiei, Virgil Popescu: „Nu putem lăsa o asemenea tragedie fără răspuns. Mă îndrept către Gorj, chiar acum”.

„O gravă tragedie a răpit astăzi trei vieţi la Complexul Energetic Oltenia. Este cumplit. Gândurile mele sunt alături de familiile îndurerate şi mă rog să aibă putere în lupta cu durerea care îi încearcă. Accidentul s-a soldat inclusiv cu rănirea altor muncitori din cadrul complexului”, a scris Virgil Popescu pe Facebook.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇