Dr. Bode pierde în instanță procesul deschis împotriva Universității Babeș-Bolyai, dar nu se lasă și face altă plângere la adresa UBB

Dr. Bode pierde în instanță procesul deschis împotriva Universității Babeș-Bolyai, dar nu se lasă și face altă plângere la adresa UBB

Ministrul Lucian Bode a pierdut procesul deschis împotriva Universităţii Babeș-Bolyai, în care a cerut suspendarea hotărârii prin care Comisia de Etică s-a autosesizat în cazul suspiciunilor de plagiat din teza sa de doctorat.

Cea care anunţă vestea pe Facebook este chiar jurnalista Emilia Şercan, prima care a analizat teza ministrului de Interne şi a ajuns la concluzia că a plagiat cel puțin 18,5% din lucrare.

"Tribunalul Sălaj a respins, azi, ca "nefondată cererea de supendare a executării Hotărârii nr.10/13.12.2022 a Comisiei de etică din cadrul UBB formulată de reclamantul".

Deci ca nefondată, nu ca rămasă fără obiect după ce UBB s-a pronunțat și a confirmat plagiatul, ceea ce arată că o instanță a decis că UBB avea tot dreptul să se autosesizeze și să verifice teza lui dr. Bode", subliniază Emilia Şercan.

ADVERTISING

Reacţia ministrului

Dar Bode spune că nu renunţă la lupta lui "pentru adevăr nu se oprește aici, ea abia acum începe”. Şi a formulat o plângere prealabilă împotriva hotărârii Comisiei de Etică a Universității Babeș-Bolyai, "în vederea desființării ei în integralitate, precum și a aspectelor subsecvente statuate în această decizie".

Cât despre decizia de plagiat, ministrul crede în continuare că este "netemeinică, ilegală și abuzivă”.

„Lupta pentru adevăr continuă! Procedural, decizia de astăzi a Tribunalului Sălaj este una firească în contextul în care Comisia de Etică din cadrul UBB s-a antepronunțat, înainte ca instanța să dea un verdict.

ADVERTISING

Este firesc ca instanța să nu mai poată admite solicitarea inițială, din moment ce această comisie a emis deja un act, Hotărârea nr. 1 de anul acesta, ignorând dosarul aflat pe rolul tribunalului, care urma să se pronunțe.

Este evident că altfel ar fi arătat decizia tribunalului dacă Comisia de Etică nu ar fi cedat presiunilor de a fi parțiali și subiectivi, de a da un verdict de plagiat fără niciun fel de judecată, de a-l arde pe Bode pe rug, în piața publică, așa cum președintele Comisiei a recunoscut public.

Dar, pentru că s-au grăbit să dea un astfel de verdict, este logic ca instanța să respingă solicitarea inițială, care reclama ca fiind netemeinică și abuzivă decizia Comisiei de Etică transpusă în Hotărârea nr 10/2022”, scrie Lucian Bode pe Facebook.

ADVERTISING

Ministrul postează şi câteva dintre argumentele pe care le-a pus în noua plângere formulată împotriva UBB:

➡️ Nicio altă decizie nu se poate transforma în cenzorul comisiei de doctorat odată ce aceasta s-a pronunțat și a urmat validarea CNATDCU, Comisia de Etică fiind o altă comisie, în sensul deciziei Curții Constituționale.

➡️ Comisia de Etică nu are competența legală de a reevalua o teză de doctorat al cărei titular nu este membru al comunității universitare, iar eu nu sunt parte a acestei comunități.

➡️ Procedura de examinare a fost viciată. Entitatea care s-a autosesizat nu poate fi aceeași cu cea care soluționează pe fond autosesizarea, fiind în mod evident lipsită de imparțialitate. Mai mult, nu există un raport de analiză în sensul legii.

➡️ Pretinsele abateri de la standardele de citare reținute în cuprinsul Hotărârii nr. 1/2023 sunt nelegale și netemeinice. Verificarea ad-hoc a Comisiei de Etică s-a raportat la standarde de citare actualizate recent și care nu erau în vigoare la momentul susținerii tezei, aspecte confirmate chiar de punctul de vedere comunicat de Școala Doctorală.

Decizia de plagiat

Comisia de Etică a Universității Babeș-Bolyai a anunțat săptămâna trecută verdictul în cazul acuzațiilor de plagiat aduse ministrului de Interne. În urma analizei lucrării, experții UBB au transmis că „abaterile etice constatate sunt suficient de importante pentru a concluziona că teza este profund viciată”.

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a reacționat după ce a primit verdict de plagiat în cazul tezei de doctorat, susținând că va lupta în instanță nu doar pentru reabilitarea numelui său, ci pentru apărarea statului de drept.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇