Ministrul de Interne, Lucian Bode, a reacționat după ce a primit verdict de plagiat în cazul tezei de doctorat, susținând că va lupta în instanță nu doar pentru reabilitarea numelui său, ci pentru apărarea statului de drept.
„Este absolut uluitor demersul de analizare a unei lucrări redactate în 2018 folosind norme actualizate în 2020-2022. E un precedent extrem de periculos nu doar pentru lumea academică, dar și pentru principiile care guvernează statul de drept.
Vorbim despre aplicarea retroactivă a unor norme, fapt care plasează sub același stigmat toate lucrările redactate înainte de 2022. Este o fractură logică și un demers absurd, pe care nu îl poate accepta nimeni ca fiind valid sau legitim”, spune Bode, care insistă că el a respectat standardele de citare și îi acuză pe experții din comisie de subiectivism.
„Cu acțiunea pe care am deschis-o în instanță, vreau să mă asigur că legea este respectată, indiferent despre cine este vorba. Este un drept, dar și o obligație pe care o am ori de câte ori se încalcă legea. Faptul că aceste atacuri concertate ale USR și ale sateliților săi asupra mea și asupra Partidului Național Liberal au devenit absurde este evident pentru toată lumea. La fel de evidente sunt presiunile și atacurile la adresa Universității Babeș-Bolyai în toată această perioadă.
Regret faptul că Universitatea Babeș-Bolyai s-a grăbit să dea curs acestor presiuni, fără a aștepta soluția instanței de judecată. Drept urmare, voi merge înainte, în instanță, pentru că este singura cale corectă și legitimă pentru a tranșa acest caz care a depășit nu doar limitele legii, dar și ale rațiunii”, conchide Bode, în reacția sa postată pe Facebook.
Comisia de Etică a Universității Babeș-Bolyai a anunțat miercuri verdictul de plagiat după analiza lucrării de doctorat a ministrului de Interne Lucian Bode.
În plus, a cerut Editurii CA Publishing să retragă cartea 'Securitatea energetică şi managementul resurselor la începutul secolului XXI: România în context european actual', publicată pe baza tezei.
Editura are 15 zile să se conformeze: „(În caz contrar - n.red.), Comisia va sesiza Consiliul Național de Etică a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării pentru analiza cărții mai sus menționate. Menționăm că, spre deosebire de comisiile de etică, CNECSDTI nu este limitat la sancționarea membrilor comunității academice și de cercetare având și posibilitatea de a decide sancțiuni referitoare la cartea publicată pe baza tezei”.
Non-reacție de la Guvern
O reacție era așteptată și de la Guvern, însă cum nu a venit, jurnaliștii au profitat de ocazia conferinței susținute după ședința Executivului, pentru a o cere de la purtătorul de cuvânt Dan Cărbunaru.
„Din datele pe care le am, ministrul de Interne a oferit deja o poziție publică în legătură cu acest material de informare pe care l-a transmis UBB. Nu este singura analiză care s-a făcut, deci nu o să comentez acum nici această analiză, nici alte analize în legătură cu această teză. Iar în contextul în care există o procedură în instanță legată de această lucrare, m-aș opri aici cu comentariile”, a răspuns Dan Cărbunaru.
Jurnaliștii i-au cerut să clarifice dacă asta înseamnă că premierul, la rându-i vizat de un scandal de plagiat, nu are nicio poziție.
„La fel ca și în orice alte cazuri, premierul României cere respectarea legii. În cazul punctual, este o situație care se tranșează în cadrul unui proces care e gestionat de o instanță de judecată și nu m-aș putea pronunța înainte de a se da un verdict”, a pus punct subiectului purtătorul de cuvânt al Guvernului.