Strategia imbatabilă a lui Lucian Bode. Panică și intimidare

Strategia imbatabilă a lui Lucian Bode. Panică și intimidare

Dacă ministrul Lucian Bode și-a pus în cap să înlăture orice dubiu că ar fi comis plagiatul de care e acuzat, dacă scopul domniei sale este ca toată lumea cât de cât interesată de subiect să rămână cu convingerea că a plagiat, cu siguranță a optat pentru cea mai bună strategie – a dat în judecată Comisia de Etică a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca (UBB). Imbatabilă.

Când dai în judecată o autoritate, că se numește minister, că se numește Universitate, pentru a bloca analiza tezei, nu faci decât să renunți implicit la prezumția de nevinovăție. Sunt irelevante motivele invocate de dl Bode pentru acțiunea inițiată în instanță.

ADVERTISING

Teza urma să fie analizată de o comisie cu componență internațională, ca demers al Universității Babeș Bolyai care i-a acordat titlul de doctor.

Dacă este cu conștiința împăcată, convins de autenticitatea lucrării, încă marcat de uriașul efort intelectual și emoțional pe care îl presupune un asemenea demers academic, ar trebui să fie nerăbdător să audă verdictul, ca să dea cu el peste nas, chiar în judecată, pe cei care au susținut contrariul.

Ce dorință mai aprigă poate avea un nevinovat decât ca nevinovăția să iasă la iveală și suspiciunile să îi fie ridicate de pe nume? Cu atât mai mult cu cât, repet, componenta internațională a comisiei scoate verdictul de sub orice suspiciune de „montură”.

De ce nu are dl Bode încredere că și această comisie va menține concluzia exonerantă a primei analize a UBB?

Lucian Bode se luptă cu disperare și cu asistență juridică extrem de înaltă, de presupus pe măsură de costisitoare, cu clienți până la vârful statului, ca acest verdict să nu existe.

Acțiunea, recent înregistrată la instanță, nu are însă timp să blocheze analiza tezei, al cărei rezultat este așteptat până miercuri. Așa că ea pare mai mult o încercare de intimidare.

Năpustirea, cu avocați celebri, din partea unui ministru, numărul doi în partidul la guvernare, a cărui lucrare a fost coordonată de rectorul Academiei SRI, pare menită să pună pe gânduri conducerea UBB asupra consecințelor profesionale și pecuniare pe care le poate suporta dacă nu renunță.

Ceea ce dl Bode ori nu pricepe, ori pur și simplu nu îl preocupă este că această aparentă tentativă de intimidare, la fel ca disperata evitare a unui verdict, nu sunt doar știri de consum intern. 

Revista presei ambasadelor le va trimite în portofoliile miniștrilor de Interne din JAI pe care trebuie să îi convingă chiar peste câteva săptămâni că aplicarea legii în România este pe cele mai bune mâini, că toleranța autorităților de la București la infracționalitate este zero și deci merităm transferul de încredere pe care îl presupune încredințarea graniței Schengen.

Cum să reușești să convingi că tehnica de frontieră, în standard, va fi corect folosită, fără fisuri, când însuși ministrul care reprezintă țara este suspectat de furt, fuge de verdict, recurge la gesturi asimilabile intimidărilor la adresa celor care îl verifică?

De ce atâta disperare la dl ministru când, în virtutea Decizia CCR nr 364/2022, titlul nu îi mai poate fi retras? Analiza UBB și rezultatul ei sunt pur și simplu simbolice, cât timp, desigur, cel/cei de la care ar fi furat nu ar face plângere penală. Ceea ce, dacă nu s-a întâmplat până acum, nici nu se va mai întâmpla.

Pe de-o parte, tocmai din cauza componenței externe. Dl Bode simte că trebuie să fie cât mai convingător în chestiunea Schengen, doar că nu se pricepe decât să facă invers.

Dar cel mai important este că, în caz de plagiat dovedit, sunt toate șansele că asupra gâtului domniei sale să se prăbușească ghilotina lui Klaus Iohannis.

La izbucnirea scandalului Ciucă, președintele Iohannis a transmis: „Președintele Klaus Iohannis își menține poziția reiterată în nenumărate declarații publice privind combaterea fenomenului plagiatului și importanța integrității academice.

Președintele României consideră corectă și necesară decizia premierului Nicolae Ciucă de a solicita analizarea tezei sale de doctorat de către Comisia de Etică a UNAp, orice demers menit să clarifice suspiciunile formulate în spațiul public fiind binevenit.”

Dl Ciucă nu a ajuns la un verdict. Dl Bode ar putea să nu fie la fel de norocos. Dacă o comisie cu componență externă sub egida Comisiei de etică a UBB va stabili că a plagiat, dl Iohannis ar putea avea interesul să nu se uite în altă parte.

Impactat de eșecul Schengen, dl Iohannis nu are nevoie de încă o problemă de imagine. Cu dl Ciucă la adăpostul anchetei penale, care nu mă îndoiesc că va mai dura mult și bine, președintele ar putea avea interesul să-și arate exigența și să puncteze puțin.

Mai ales că dl Bode este unul dintre artizanii eșecului Schengen, iar în partid se vorbește cum se pregătește să tragă șefia PNL de sub Nicolae Ciucă.

Una peste alta, nu știu dacă Lucian Bode poate miza pe indulgența și susținerea prezidențială necondiționată.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇