Bode a dat în judecată Universitatea Babeș-Bolyai. Încearcă să blocheze verdictul de plagiat UPDATE Reacția UBB

Bode a dat în judecată Universitatea Babeș-Bolyai. Încearcă să blocheze verdictul de plagiat <span style="color:#990000;font-size:100%;">UPDATE</span> Reacția UBB

Ministrul de Interne Lucian Bode a dat în judecată Comisia de Etică a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca (UBB).

Procesul fost deschis în 5 ianuarie, la Tribunalul Sălaj, secția Contencios Administrativ și Fiscal, și are ca obiect decizia prin care Comisia de Etică a UBB s-a autosesizat, după ce Emilia Șercan a publicat probe care demonstrează că ministrul de Interne a plagiat cel puțin 18,5% din teza sa de doctorat, scrie Press One.

Lucian Bode a notificat anterior Universitatea „Babeș-Bolyai” printr-o plângere prealabilă, în care a cerut să fie oprită analizarea tezei și emiterea unui nou verdict pe motiv că teza i-a mai fost analizată. 

ADVERTISING

Notificarea a fost trimisă UBB în numele lui Lucian Bode de către casa de avocatură Mușat și Asociații, aceeași care îl apără și pe prim-ministrul Nicolae Ciucă în procesul prin care acesta încearcă să blocheze analizarea de către CNATDCU a tezei sale de doctorat.

PressOne a dezvăluit pe 24 noiembrie 2022 că teza de doctorat a ministrului de Interne Lucian Bode conține cel puțin 18,5% text plagiat, dar și 6 ilustrații complet plagiate, iar alte 30 citate incorect. 

În aceeași zi, UBB a anunțat că reia analiza, după ce „a luat act de noile informații apărute în spațiul public despre noi suspiciuni privind plagiatul în teza domnului Lucian Bode”.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Anterior, la finalul lunii octombrie 2022, Universitatea „Babeș-Bolyai” a stabilit printr-o hotărâre că doar 2,95% din lucrarea lui Lucian Bode este plagiată, conținut pe care l-a justificat prin „necunoașterea/neaplicarea tehnicilor de citare” de către doctorand sau prin „erori de citare”. 

Ministrul de Interne a declarat la acel moment pentru G4Media.ro că nu dorește să se pronunțe în legătură cu acuzațiile Emiliei Șercan și că ”pentru analizele valide există legi, există instituții abilitate, care trebuie să își facă treaba”.

ADVERTISING

Reacţia UBB

Rectorul Universității Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca, Daniel David, a reacţionat la aflarea veştii că ministrul Bode începe acţiuni în instanţă.

“Am fost puțin surprins, pentru că în această etapă UBB a făcut exact ceea ce a făcut în prima etapă. În prima etapă am primit un număr de sesizări, din care am confirmat cea mai mare parte, apoi am dat sancțiuni pe care le puteam da noi și am anunțat CNATDCU. În a doua etapă, pe lângă sesizările din prima etapă, am mai primit niște sesizări și derulăm aceeași procedură. 

Noi ne comportăm cum ne-am comportat la prima procedură. Mergem în instanță dacă domnul Bode ne-a chemat în instanță, dar vedem lucrurile separat în acest moment – noi nu am primit nicio interdicție de la nimeni.

În a doua etapă facem exact ceea ce am făcut în prima etapă. Doar că în etapa a doua avem o comisie internațională”, a declarat David, pentru Edupedu.

Potrivit președintelui Comisiei de Etică de la UBB, Dacian Dragoș, decizia referitoare la teza lui Bode va fi luată până miercuri.

Prin procedură prealabilă procesului în contencios, Comisiei de Etică i s-a cerut direct să oprească verificările, ceea ce a refuzat. “Au cerut să oprim, dar nu ne oprim. Ce au solicitat în instanță ne-au solicitat și nouă. Am respins, am spus că ceea ce facem noi este legal, că putem analiza pe partea de etică și că vom continua analiza”, a precizat Dacian Dragoș.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇