Emilia Șercan demonstrează că Bode a plagiat cel puțin 18,5% din doctorat, inclusiv note de subsol UPDATE: Ce spune ministrul și ce va face Universitatea Babeș-Bolyai

Emilia Șercan demonstrează că Bode a plagiat cel puțin 18,5% din doctorat, inclusiv note de subsol <span style="color:#990000;font-size:100%;">UPDATE</span>: Ce spune ministrul și ce va face Universitatea Babeș-Bolyai

În contextul în care Comisia de etică a Universităţii ”Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca a susţinut că sub 3% din teza de doctorat a lui Lucian Bode prezintă erori de citare şi fragmente plagiate, Emilia Şercan scrie că probele demonstrează că ministrul de Interne a plagiat cel puțin 18,5% din această lucrare, inclusiv notele de subsol.

UPDATE Teza ministrului Lucian Bode va fi analizată din nou de Comisia de etică a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, a confirmat rectorul UBB, Daniel David.

PressOne a publicat joi dimineaţă concluziile investigaţiei Emiliei Şercan asupra tezei lui Lucian Bode.

ADVERTISING

Ministrul de Interne a folosit o combinație de tehnici de camuflare a plagiatului menită să fenteze softul de verificare a lucrărilor doctorale, a descoperit jurnalista, care a identificat inclusiv 6 ilustrații complet plagiate și alte 30 incorect citate.

Lucian Bode a introdus în arsenalul metodelor de fraudă folosite în România plagiatul prin traducere: a tradus cuvânt cu cuvânt din engleză pagini întregi din autori pe care nu i-a citat nici în notele de subsol, nici în bibliografie, scrie sursa citată.

Deși au existat serioase semnale de alarmă cu privire la teza lui încă din august 2018, când lucrarea a fost analizată cu softul, îndrumătorul său de doctorat, prof. univ. Adrian Ivan – rector-comandant al Academiei SRI – a dat undă verde pentru susținerea publică. Astfel, Lucian Bode a devenit doctor în relații internaționale și studii de securitate.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Citeşte articolul integral Probele care demonstrează că ministrul de Interne Lucian Bode a plagiat cel puțin 18,5% din teza sa de doctorat, și nu doar 2,95% pe PressOne

Ca urmare a acestei noi investigaţii jurnalistice, UBB va reanaliza teza lui Bode.

"Așa cum am spus în declarația noastră, dacă apar suspiciuni noi ele vor fi analizate de Comisia de Etică. Au apărut suspiciuni noi în spațiul public, comisia de etică probabil se va autosesiza. Dacă nu se va autosesiza, o să cer eu să analizeze. Dar cred că se vor autosesiza, așa cum am spus”, a declarat rectorul Daniel David pentru EduPedu.

Întrebat ce spune despre diferența foarte mare între procentele de teză constatate a fi plagiate – de către comisia de etică a UBB (2,95%), respectiv de către Emilia Șercan (18,5%), Daniel David a precizat: “Nu receptez nicicum, pentru că trebuie analizate suspiciunile. Vom vedea după aceea. Noi ne facem treaba serios. UBB este un tribunal academic, nu este nici unul social, nici unul politic. Vom vedea după ce analizează comisia de etică.”

ADVERTISING

Ulterior, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca a confirmat printr-un comunicat de presă declarațiile făcute de rectorul Daniel David, potrivit cărora instituția va analiza din nou teza de doctorat a lui Lucian Bode. Totodată, instituția precizează că va coopta în analiză și "experți internaționali independenți”.

Reacția lui Bode

Ministrul de Interne a declarat pentru G4Media.ro că nu dorește să se pronunțe în legătură cu acuzațiile Emiliei Șercan și că ”pentru analizele valide există legi, există instituții abilitate, care trebuie să își facă treaba”.

”Nu vreau să mă pronunț pe analizele unor persoane private, fără rol de instanță în acest caz. Am văzut mai multe astfel de reacții publice, emise în momente precum acesta, dar nu doresc să le comentez. Pentru analizele valide, există legi, există instituții abilitate, care trebuie să își facă treaba (desigur, întotdeauna cu respectarea legii).

După orice nouă analiză sau verdict emis în cadru instituțional – și mai ales legal – desigur că voi veni cu un punct de vedere”, a declarat Lucian Bode.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇