Cristian Preda a analizat doctoratul lui Bode: Lucrarea e atât de slabă încât nu ar îngădui nici măcar trecerea unui examen de anul întâi

Cristian Preda a analizat doctoratul lui Bode: Lucrarea e atât de slabă încât nu ar îngădui nici măcar trecerea unui examen de anul întâi

Profesorul universitar Cristian Preda, fost europarlamentar, a analizat cele 220 de pagini ale tezei de doctorat semnată de ministrul de Interne Lucian Bode și spune că lucrarea e atât de slabă încât nu ar îngădui nici măcar trecerea unui examen de anul întâi.

Cristian Preda publică, pe Revista22.ro, o analiză în care prezintă “17 motive” pentru care doctoratul lui Bode “e maculatură”.

Profesorul universitar scrie despre erorile pe care le identifică sau lipsa de valoare științifică a tezei de doctorat a ministrului de Interne.

ADVERTISING

”Autorul nu a pornit de la o ipoteză verificabilă, așa cum cere orice demers de cercetare. A înlocuit-o cu patru „premise”, care sunt, de fapt, niște profeții de tipul „securitatea energetică va cunoaște noi dezvoltări” sau „rivalitățile dintre actori nu vor fi confruntări directe” (p. 5). Edificiul cercetării nu are fundație”, scrie Cristian Preda.

Totodată, spune profesorul, Bode face o confuzie și în privința „obiectivelor de cercetare” ale tezei, fiindcă atunci când le descrie, el enumeră obiective de ordin practic, ele însele prost înțelese.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

”Doctorandul nu pare să fi asimilat sensul metodologiei. Atunci când a redactat cele 20 de rânduri consacrate acestui important capitol în orice demers academic, el n-a făcut altceva decât să repete că va aborda „documentele” – în principiu, unele legislative – atât cantitativ, cât și calitativ și să adauge că, din când în când, va abandona descrierea plată și va prezenta „relații de cauzalitate” (p. 6). Cum nu a indicat vreo serie de politici sau de decizii în domeniul energetic, rezultă că Bode ar fi vrut să examineze cauzalități la nivelul textelor. E pur și simplu aberant”, mai afirmă Cristian Preda.

ADVERTISING

Potrivit acestuia, nivelul prelucrării informației e dezolant.

”Atunci când își propune să deslușească – însă tot prin simplă copiere – definiția termenului „securitate” (fără specificul dat de domeniul energiei), aspirantul la titlul de doctor citează mai întâi o banalitate semnată Ionel Nicu Sava – securitatea se referă fie la putere, fie la pace –, și abia apoi folosește fragmente extrase din autori clasici ai domeniului, precum Barry Buzan ori Francis Fukuyama (pp. 11-12), ca și cum aceștia ar fi lămurit ce voia Ionel Nicu”, argumenează Preda.

Citiți analiza integrală în Revista22.ro.

Comisia de etică a Universităţii ”Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, care a analizat teza de doctorat a ministrului de Interne, Lucian Bode, a ajuns la concluzia că lucrarea are ”abateri de la bunele norme de publicare”, prin erori de citare şi fragmente plagiate.

Dar nu rezultă cu certitudine că plagiatul a fost unul intenţionat. Fragmentele identificate ca având probleme de tip plagiat reprezintă 2,95% din teză, au transmis reprezentanţii UBB.

Însă Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj nu va face demersuri pentru retragerea titlului de doctor pentru Lucian Bode, a declarat pentru EuropaFM reprezentantul Comisiei de Etică a UBB, Dacian Dragoș.

Acesta spune că ministrul de Interne a plagiat puțin, adică doar 2,9% din textele analizate ar avea probleme.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇