Ligia Deca a participat la ședința CNATDCU. Promite să construiască „o nouă paradigmă de gândire a sistemului de analiză” a plagiatelor

Ligia Deca a participat la ședința CNATDCU. Promite să construiască „o nouă paradigmă de gândire a sistemului de analiză” a plagiatelor
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a participat la prima şedinţă a CNATDCU de la preluarea portofoliului, fiind explicate implicaţiile deciziei Curţii Constituţionale privind retragerea titlului de doctor.

Aceasta a fost însoţită de Gigel Paraschiv, secretar de stat, şi de reprezentanţii Direcţiei Generale Juridică şi Control. Discuţiile s-a axat pe efectele Deciziei CCR nr. 364/08.06.2022 privind doctoratele și plagiatul, problema justiţiei constatative, aspecte organizatorice specifice activităţii CNATDCU.

ADVERTISING

Astfel, Direcţia Generală Juridică şi Control a Ministerului Educaţiei a explicat implicaţiile Deciziei CCR nr. 364/08.06.2022: 

  • Titlul de doctor poate fi retras pentru nerespectarea standardelor de calitate sau de etică profesională doar dacă nu a intrat în circuitul civil şi nu a produs efecte juridice;
  • Titlul de doctor poate fi anulat la cererea Ministerului Educaţiei, în calitate de autoritate emitentă a ordinului de ministru, cu respectarea termenului de 1 an de la data emiterii actului pentru introducerea acţiunii în anulare;
  • CNATDCU sau Ministerul Educaţiei nu au competenţa de a reevalua fondul ştiinţific al tezei de doctorat elaborate, controlul de legalitate făcând referire la aspecte ce ţin de legalitatea desfăşurării procedurii de conferire/ atribuire în vigoare, la momentul acordării titlului.
ADVERTISING

„Curtea Constituţională a stabilit că, indiferent de interpretările ce se pot aduce unui text, atunci când aceasta a hotărât că numai o anumită interpretare este conformă cu Constituţia, atât instanţele, cât şi organele administrative trebuie să se conformeze deciziei şi să o aplice ca atare.

În acest context, activitatea CNATDCU se poate derula doar cu respecatarea Deciziei CCR nr. 364/08.06.2022. De aceea, Ministerul Educaţiei şi CNATDCU vor coopera pentru a găsi soluţiile potrivite care să respecte regulile constituţionale şi legale şi, în acelaşi timp, pentru a construi o nouă paradigmă de gândire a sistemului de analiză şi verificare a încălcării normelor de etică, principiu ce stă la baza legislaţiei învăţământului superior.

ADVERTISING

Împreună putem asigura respectarea Constituţiei şi a legilor acestui stat. Suntem parte a aceleiaşi proceduri legale şi, deşi avem responsabilităţi partajate, ne rămâne obligaţia respectării principiului legalităţii, ca temei al statului de drept. Pentru a sprijini activitatea CNATDCU, în cadrul şedinţei, am discutat şi despre nevoile Consiliului, menite să eficientizeze şi să faciliteze activitatea membrilor săi”, se arată în comunicatul Ministerului Educaţiei.

Conform sursei citate, expertiza CNATDCU este esenţială pentru a identifica soluţiile care să ducă la respectarea legii şi la realizarea obiectivului strategic de asigurare a unui cadru de integritate şi eficienţă pentru studiile doctorale, iar conducerea Ministerului Educaţiei se bazează pe sprijinul CNATDCU în acest proces.

„Ce ne uneşte pe toţi este că ne dorim să fim parte a soluţiei pentru atingerea unui obiectiv comun: asigurarea unui mediu academic bazat pe integritate şi calitate. Considerăm că trebuie să construim o nouă paradigmă de gândire a sistemului de analiză şi de verificare a încălcării normelor de etică, iar noile Legi ale educaţiei reprezintă cel mai bun prilej în acest sens”, menţionează ministerul.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇