Iohannis nu mai vrea plagiate doar în viitor. Ciucă - o nouă sesizare

Iohannis nu mai vrea plagiate doar în viitor. Ciucă - o nouă sesizare

Preşedintele Klaus Iohannis consideră că anumite prevederi din proiectele Legilor Educaţiei trebuie îmbunătățite, dar asta „nu înseamnă că legile trebuie retrase, că nu au fost înaintate nicăieri”.

Cât despre declaraţia referitoare la „toleranţa zero” pentru plagiat, şeful statului a făcut precizarea că se referea doar la viitor.

Între timp, în cazul premierului Nicolae Ciucă a fost depusă o nouă sesizare la CNATDCU pentru analiza de urgență a tezei de doctorat.

Iohannis vrea toleranţă zero doar pentru viitorii plagiatori

Anumite prevederi din proiectele Legilor Educației trebuie îmbunătățite, spune președintele Klaus Iohannis. El precizează că aceste legi se referă la viitor, iar lucrările de doctorat ar putea fi verificate înaintea acordării titlului.

ADVERTISING

„Sunt două lucruri. În primul rând, trebuie să spun foarte clar - anumite prevederi din proiectele existente trebuie îmbunătățite. Asta nu înseamnă că Legile Educației trebuie retrase, că nu au fost înaintate nicăieri. Vorbim despre drafturi sau proiectele la care se lucrează în interiorul ministerului.

Evident, noul ministru Deca va lua aceste proiecte și va discuta cu experții cum se poate îmbunătăți un articol sau altul. După părerea mea, anumite prevederi, de exemplu legate de integritate și de etică, pot fi îmbunătățite”, spune Klaus Iohannis, citat de Mediafax.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Pus să explice declarația despre "toleranță zero" pentru plagiate, el a adăugat:

„Vreau să fiu foarte bine înțeles. Aceste legi nu se referă la trecut. Aceste legi se referă la viitor. Eu îmi doresc niște legi care pe viitor nici nu mai permit apariția plagiatelor în diferite lucrări de specialitate.

De exemplu, ca să nu rămân în zona teoretică, dacă cineva dorește să obțină doctoratul, atunci acea lucrare de doctorat să fie verificată cu soft antiplagiat înainte să se acorde titlul de doctor.

Noile legi se referă la ce se întâmplă de acum încolo, nu la ce s-a întâmplat acum 10-20-30-40 de ani. Acolo sunt alte mecanisme care trebuie aplicate”, susţine Iohannis.

ADVERTISING

O nouă sesizare îl vizează pe Ciucă

În paralel, comunitatea Declic a depus la Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (care analizează tezele de doctorat suspecte de plagiat) o nouă sesizare și cere analiza urgentă a tezei de doctorat a premierului Nicolae Ciucă.

“Noua sesizare către CNATDCU vine după ce toate celelalte solicitări de analiză a tezei de doctorat au fost anulate în instanță. De această dată, sesizarea către CNATDCU a fost redactată cu sprijinul unor avocați specializați în domeniu și respectă ,,la virgulă’’ metodologia. Ne vom opri doar atunci când doctoratul va fi verificat”, a declarat Ana Racheleanu, campaigner Declic, citată de Edupedu

Sesizarea este urgentă pentru că în curând poate intra în vigoare proiectul de lege promovat de fostul ministru Sorin Câmpeanu, la rândul său, acuzat de plagiat.

,,Generațiile viitoare de impostori cu diplome vor prospera de pe urma proiectului de lege privind învățământul superior. După ce intră în vigoare legea, CNATDCU se desființează. Nu va mai fi nicio instituție independentă care să verifice plagiatul din teza premierului Ciucă.

Am văzut după acțiunea din instanță că premierul nu are de gând nici să demisioneze, nici să lase specialiștii să îi analizeze teza. Dar nu cedăm. Furtul nu e acceptabil’’, a completat Ana Racheleanu.

“Conform proiectului de lege, plagiatul va putea fi sancționat doar timp de 3 ani de la data la care a fost comis. În plus, vor fi eliminate toate sancțiunile pentru plagiatori,” adaugă Declic.  


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇