Președintele Klaus Iohannis a deschis, luni, anul universitar la Facultatea de Arhitectură și Urbanism din București.
Vorbind despre contribuția adusă de Ion Mincu arhitecturii naționale și internaționale, Iohannis a amintit apoi de abuzurile și prigoana la care au fost supuși arhitecții în timpul regimului comunist. A ajuns şi la zilele noastre, când cei care practică această meserie au un rol esențial în implementarea proiectelor de investiții în infrastructura publică, realizate inclusiv prin PNRR.
Apoi, șeful statului a vorbit de importanța reformei în Educație și despre „fenomenul toxic al plagiatului”.
„Dacă actul de creație este fructul libertății, educația este rădăcina din care aceasta crește și dă naștere unei societăți cu oameni verticali, capabili să-și pună în valoare talentul și competențele, atât pentru împlinirea personală, cât și pentru binele comun.
Din acest motiv, sunt convins că avem nevoie de o reformă profundă a sistemului educațional, pentru a-l adapta nevoilor secolului XXI și valorilor europene în care credem.
Una dintre aceste valori este integritatea, motiv pentru care îmi doresc o paradigmă radicală, lipsită de echivoc în garantarea integrității și eticii în viața academică. Pentru aceasta, avem nevoie de toleranță zero în privința plagiatului, iar noile legi ale educației trebuie să includă prevederi explicite cu privire la prevenirea și sancționarea acestui fenomen toxic al mediului educațional.
Miza este însăși credibilitatea sistemului de învățământ superior și a cercetării din România, dar și viitorul nostru ca societate democratică. Trebuie să devină clar că obținerea unei diplome academice reprezintă o onoare și este condiționată exclusiv de un merit real. O Românie educată va trebui să fie o Românie corectă, fără nicio excepție”, a mai spus Iohannis.
Dimineața condamnă plagiatul, seara sărbătorește cu Ciucă
Amintim că modificarea Legilor Educației pentru a include viziunea proiectului prezidențial al lui Iohannis „România Educată” a fost realizată de Sorin Cîmpeanu și criticată de numeroase voci din lumea academică, în special pentru că mai multe prevederi legalizau, practic, acest „fenomen toxic”, cum îl numește acum președintele.
Joi, Cîmpeanu și-a dat demisia din funcția de ministru al Educației, după ce o nouă anchetă a Emiliei Șercan a scos la iveală că acesta ar fi plagiat un curs universitar şi şi-ar fi „însuşit fraudulos şi paternitatea" mai multor capitole semnate anterior de alţi autori. În plus, și asupra tezei de doctorat a lui Sorin Cîmpeanu planează de multă vreme suspiciuni de plagiat.
Astfel, anul universitar s-a deschis în situația în care la Educația e condusă de un ministru interimar, Sebastian Burduja, cel care este și în fruntea Digitalizării.
Acuzații de plagiat planează și asupra tezei de doctorat a premierului susținut de Klaus Iohannis, Nicolae Ciucă.
Acest subiect s-a dovedit a fi unul sensibil pentru președinte. La ultima conferință organizată la Cotroceni, Iohannis a evitat cât de mult a putut să răspundă întrebărilor jurnaliștilor despre acuzațiile de plagiat, susținând că ar însemna să comenteze o hotărâre judecătorească și nu vrea să încalce separația puterilor în stat.
Când jurnaliștii l-au întrebat atunci cum se pliază aceste acuzații care încă planează asupra lui Ciucă, pe proiectul „România Educată”, a răspuns sec: „Nu cred că una cu alta au ceva de-a face”.
În această seară, după ce a condamnat plagiatul la deschiderea anului universitar, Iohannis va participa, împreună cu Nicolae Ciucă, la un eveniment organizat la hotelul Radisson Blu din București, cu prilejul Zilei Unității Germane.