Cazul biologului de la Marius Nasta: Deputatul Ungureanu publică răspunsul șefei Ordinului Biologilor

Cazul biologului de la Marius Nasta: Deputatul Ungureanu publică răspunsul șefei Ordinului Biologilor

Deputatul USR-PLUS Emanuel Ungureanu revine cu detalii în cazul biologului de la Institutul Marius Nasta care ar putea să fie concediat.

El a publicat pe contul său de Facebook un mesaj primit de la șefa Ordinului Biologilor Biochimiștilor și Chimiștilor din România (OBBCR), Constanța Popa, pe care a acuzat-o luni că refuză să îi elibereze lui Relu Cocoș un certificat de liberă practică.

”Iată răspunsul halucinant primit astăzi de la doamna Constanța Popa care îmi cere să șterg o postare prin care devoalam abuzurile grosolane comise de către aceasta împotriva unui specialist de elită de care avem nevoie la Institutul Marius Nasta, ca de aer!

Priviți ce atitudine de jupân are doamna Constanța. Evident, nu pot fi intimidat. Voi continua demersurile împotriva abuzurile ei și a celor ca ea”, a scris deputatul USR PLUS în mediul online.

În e-mail-ul publicat, Constanța Popa îi cere să șteargă postarea de luni de pe Facebook, ”deoarece conține numai neadevăruri”.

ADVERTISING

Între altele, șefa OBBCR susține că Relu Cocoș a scris un Ghid cu greșeli ”nepermise unui specialist în Genetică”.

De asemenea, ea susține că Relu Cocoș nu este cercetător, ci biolog, lucruri total diferite. În plus, conform sursei citate, experiența acestuia nu este în laboratorul de analize medicale, deci nu a lucrat cu probe prelevate de la pacienți.

Totodată, femeia susține că Relu Cocoș ocupă ilegal poziția de biolog la Marius Nasta, pentru că nu are Autorizație de liberă practică (ALP).

Un biolog de la Marius Nasta urmează să fie concediat, în plină pandemie. Deputatul Ungureanu cere Ministerului Sănătății să intervină

Redăm integral mailul transmis de Constanța Popa deputatului Ungureanu, așa cum a fost publicat de acesta pe Facebook:

Chiar dacă sunteți deputat și aveți imunitate parlamentară, aceasta este pentru declarațiile politice din Parlament și nu pentru a posta neadevăruri din neștiință sau intenționat pe facebook care este declarat spațiu public.
Nu știu ce studii universitare aveți dvs dar eu am competență profesională să va spun că:

ADVERTISING
  1. Biologul la care faceți referire a scris un Ghid unde există greșeli elementare de exprimare nepermise unui specialist în Genetică :-“ probă invalida”,” sensibilitatea și senzitivitatea” cei doi termeni reprezentând același lucru și multe alte asemenea greșeli grosolane ceea ce demonstrează că mai are de învățat pentru a lucra probe biologice pentru PACIENȚI ca biolog într-un laborator de analize medicale;
  2. Conform adeverinței de angajat nu este cercetător ci este biolog ceea ce reprezintă altceva, sunt profesii diferite cu atribuții diferite;
  3. Experiența în Genetică a biologului acesta nu este în laboratorul de analize medicale, biologul acesta nu a lucrat 20 de ani probe biologice ale pacienților( niciodată ) conform corespondenței purtate pe email cu juriștii OBBCSSR;
  4. “ șefa Constanța Popa “ îi eliberează certificatul de membru al OBBCSSR în condițiile actuale ale legilor adică dacă prezintă adeverință de experiență 6 luni într-un laborator de analize medicale pe lângă diplomă de licență în biologie și atestatul de studii aprofundate depuse la dosar.
    Exercitarea profesiei de biolog în sistemul sanitar este diferită de exercitarea profesiei de biolog în orice altă ramură a economiei (biolog la muzeu sau biolog la mediu sau biolog în învățământ) pentru că un biolog din laboratorul de analize medicale efectuează analize medicale pentru PACIENȚI.
    Pe baza rezultatelor analizelor medicale parafate de către membrii OBBCSSR medicii clinicieni pun diagnosticul medical și recomandă conduita terapeutică. Un biolog de la muzeu sau un biolog din învățământ nu au dreptul LEGAL să parafeze buletinele de analize medicale pentru că nu au experiență practică de cel puțin șase luni a efectuării analizelor pentru PACIENȚI.
  5. Biologul la care faceți referire cunoștea din corespondența purtată cu juriștii OBBCSSR că pentru a lucra în sistemul sanitar are obligația LEGALĂ de a deține ALP (Autorizație de liberă practică - n.red.), de a prezenta la dosarul de examen ALP și de a nu lucra nici măcar un minut probele biologice ale PACIENȚILOR fără ALP.
    Toți profesioniștii din sănătate, medici, biologi, chimiști, asistenți medicali au obligația LEGALĂ de a deține ALP, ALP pe care acest biolog nu o deține conform adresei DSP București.
  6. Toți medicii, chiar și dacă sunt în învățământ-cercetare academicieni, dețin ALP , toți biologii, inclusiv acesta, trebuie să îndeplinească condițiile legale pentru a deține ALP (licență plus master de laborator plus 6 luni experiență în laboratorul medical în regim full time).
    Condițiile de înscriere în OBBCSSR i-au fost aduse la cunoștință de către juriștii OBBCSSR dar a amenințat prin avocați cu un proces împotriva OBBCSSR.
  7. Interpelarea juriștilor OBBCSSR adresată juriștilor Inst M.Nasta este legală și justificată prin faptul că dosarul trebuia acceptat la examen numai dacă biologul acesta deținea ALP așa cum deține biologul al cărui dosar a fost respins pentru examen.
  8. Biologul acesta a solicitat avizul OBBCSSR abia după ce multe zile a avut contract de muncă ca biolog la Inst MNasta ceea ce contravine legislației actuale valabile.
  9. OBBCSSR are ca membri în Mun București 44 de specialiști în Genetică dintre care 19 au titlul de doctor în științe și unii dintre ei poate doresc să ocupe legal un post de biolog cu contract de muncă part time la Inst M. Nasta, acest biolog nefiind unicul biolog din România specialist în Genetică și doctor în științe.
    Biologul acesta ocupă însă ilegal funcția de biolog la Inst. M. Nasta.
    Consider că dvs că reprezentant al Poporului în Parlamentul României aveți obligația de a îndemnă cetățenii la respectarea legilor și nu la eludarea lor.
ADVERTISING

Citește și articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇